Potem ko so v sredo klubi v ligi ABA zavzeli skupno stališče, da bodo, če bo le mogoče, sezono zaključili na parketu, in se hkrati ozirali proti potezam evrolige, je ECA, ki ima pod okriljem evroligo in evropski pokal, v sodelovanju s sindikatom igralcev evrolige že naslednji dan razkrila načrt, po katerem se bo sezona v evropskih tekmovanjih, če se bo, nadaljevala. Odločitev o tem mora biti sprejeta najkasneje do 24. maja.

Evroliga in evropski pokal sta bila zaradi pandemije koronavirusa prekinjena 12. marca. V evroligi je do konca rednega dela ostalo 54 tekem, četrtfinalne tekme na tri zmage ter zaključni turnir četverice, v evropskem pokalu pa četrtfinale, polfinale in finale, vse na dve zmagi. Po novem dogovoru bi v evroligi odigrali vse tekme rednega dela, sledil bi zaključni turnir osmerice, medtem ko v evropskem pokalu dve tekmi v četrtfinalu, polfinalu in finalu, o napredovanju bi odločal skupni rezultat iz obeh, ali kar zaključni turnir osmerice. Navzočnost gledalcev razumljivo ne bo dovoljena, obračuni pa bi se v obeh tekmovanjih igrali na eni lokaciji. Kot že rečeno, so se klubi in vodstvo evrolige strinjali, da mora odločitev o nadaljevanju sezone pasti do 24. maja. Če se bo, od 29. maja do 11. junija sledi karantena vseh udeležencev, če bo seveda potrebna, od 12. junija do 2. julija pripravljalno obdobje in nato tekme. V evroligi bi tekmovanje potekalo od 4. do 26. julija, v evropskem pokalu pa od 4. do 17. julija.

Sindikat košarkarjev evrolige, kjer je direktor nekdanji slovenski košarkar Boštjan Nachbar, je s klubi dosegel dogovor tudi glede plač. Plačila igralcem so za zdaj zamrznjena. Če se bo tekmovanje nadaljevalo, se pogodbe igralcem avtomatično podaljšajo do 31. julija, klubi pa jim morajo 85 odstotkov dogovorjenih zneskov izplačati najkasneje do 15. avgusta. Če bo tekmovanje odpovedano, pa se vse pogodbe zaključijo, klubi morajo igralcem najkasneje do 15. avgusta izplačati 80 odstotkov dogovorjenih zneskov, tisti, ki imajo večletne pogodbe, pa morajo svoje obveznosti, kot seveda tudi klubi, znova začeti izvajati od 1. julija naprej. »Dogovor z igralci je za evroligo izredno pomembna prelomnica. Rad bi se jim zahvalil, saj so razumeli, da so eden glavnih deležnikov pri reševanju krize, s katero se vsi spopada mo. Njihova odločitev je pomemben korak k zagotavljanju tega, da bodo tako tekmovanje kot klubi tudi po končani pandemiji koronavirusa v položaju, da lahko še naprej rastejo,« je povedal predsednik evrolige Jordi Bertomeu.

Medtem ko Bertomeu v svojih napovedih o nadaljevanju sezone ostaja optimističen, pa ima drugačen pogled trener Milana Ettore Messina, ki meni, da je to skoraj nemogoče. »Težko bo zbrati 18 klubov na enem mestu, zbrati vse tuje košarkarje in jim zagotoviti zdravstveno varnost. Imamo še en problem, in sicer da želijo v Španiji prvenstvo zaključiti do 10. julija. Organizacijsko torej obe tekmovanji nista izvedljivi,« je pojasnil Messina in dodal, da igralci po mesecu in pol niso več v tekmovalni formi, ki je v domačem okolju niso mogli ohraniti. Če se bosta evroliga in evropski pokal resnično nadaljevala po omenjenem scenariju, potem je tudi vprašanje, kaj to pomeni za ligo ABA, saj v najelitnejšem evropskem tekmovanju nastopa Crvena zvezda, v drugo kakovostnem pa Partizan.