Kot so sporočili s poljskega ministrstva za pravosodje, Sodišče EU ne more samovoljno razširiti obsega dolžnosti držav članic unije.

Stališče EU po navedbah ministrstva temelji na neresnični tezi, da zakon omejuje pravico poljskih sodnikov, da Sodišču EU predložijo zadeve v predhodno odločanje.

V Bruslju so zaskrbljeni zaradi novega poljskega zakona o disciplinskem postopku proti sodnikom, saj menijo, da ta ni v skladu s pravom EU. Sporni zakon po oceni Evropske komisije spodkopava neodvisnost poljskih sodnikov in ni v skladu s pravom EU.

Kot so zapisali v Bruslju, novi zakon med drugim preprečuje poljskim sodiščem, da bi neposredno uveljavljali določene odločbe evropskih zakonov, ki ščitijo neodvisnost pravosodja. Po navedbah podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove obstaja tudi nevarnost, da bi se lahko zakon izkoriščalo za politični nadzor vsebin sodb.

Zakon, ki je začel veljati sredi februarja, predvideva, da sodnikom grozi globa, poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja, če bi pod vprašaj postavili službeno razmerje ali veljavnost imenovanja katerega od sodnikov.

Če Poljska ne bo popravila spornih členov, bi lahko Evropska komisija vložila novo tožbo proti državi na Sodišče EU. Poljska vlada ima po uvedbi postopka dva meseca časa, da pisno sporoči svoj odgovor.