Predsednik ajdovskega aerokluba Josip Križaj Aleksander Boh je potrdil, da sta bila v ultralahkem letalu člana njihovega kluba, oba izkušena letalca. Eden od njiju ima licenco za upravljanje ultralahkih letal, drugi pa je inštruktor letenja. Informacije, zakaj sta letela, ob našem pogovoru še ni imel, pojasnil pa je, da se večino letov v teh dneh opravlja zaradi velike požarne ogroženosti. Piloti z letali namreč pregledujejo teren in sporočajo morebitne požare.

Na prizorišču je že preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski, ajdovski štab civilne zaščite, ki ga vodi Igor Benko, pa usklajuje intervencijo. Ob letalskih nesrečah se namreč aktivira načrt reševanja, v katerega je vključena tudi civilna zaščita. »Trenutno pregledujemo teren in iščemo dele letala, ki bodo preiskovalcu letalskih nesreč pomagali pri rekonstrukciji nesreče,« je povedal Benko in potrdil, da so ostanki letala razpršeni po zelo velikem območju. Vzrok nesreče zaenkrat ostaja uganka. Ena od možnosti bi lahko bila ta, da je pilot letel proti soncu in zaradi močne svetlobe spregledal padalca.

Nesrečo preiskuje tudi policija, ki ob tem opozarja, da zaradi razglašene epidemije še vedno velja prepoved izvajanja adrenalinskih športov. »Na kraju tragične nesreče so poleg policistov in kriminalistov so tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice in preiskovalec letalskih nesreč in incidentov. Prav tako je v preiskavo okoliščin današnje nesreče vključen tudi helikopter Letalske policijske enote,« je pojasnil predstavnik policije Dean Božnik. Več podrobnosti o nesreči bodo lahko sporočili po zaključku preiskave.