Sosednje države so začele izvajati načrte rahljanja ukrepov proti širjenju koronavirusa ali pa bodo to storile po prvomajskih praznikih. Na Hrvaškem bo v ponedeljek med drugim stekel mestni javni prevoz, v Italiji so pripravili načrt v štirih fazah za naslednje štiri ponedeljke, v Avstriji so med drugim predstavili urnik odpiranja šol, na Madžarskem pa bodo načrt rahljanja ukrepov predstavili v začetku maja.

Hrvaška: Tri faze rahljanja do 11. maja

Hrvaška prvo od predvidenih treh faz odpravljanja omejitev začenja v ponedeljek. Odprli bodo vse trgovine razen tistih v nakupovalnih središčih in storitvene dejavnosti, pri katerih se je mogoče izogniti bližnjemu stiku s stranko. Stekla bosta mestni in primestni javni prevoz ter hitre linije na otoke, ki nimajo trajektnih povezav. Odprli bodo knjižnice, muzeje in galerije. Dovoljen bo trening športnikov, tudi v množičnih športih, če nastopajo na najvišji ravni tekmovanj, je v četrtek sporočila vlada.

Četrtega maja bo sledila druga faza z začetkom delovanja celotnega zdravstvenega sistema in preostalih storitvenih dejavnosti. Tretja faza je predvidena za 11. maj, ko bodo dovolili zbiranje do deset oseb ob upoštevanju medsebojne razdalje. Stekla bosta predšolski in šolski pouk od 1. do 4. razreda. Odprli bodo vrtove gostinskih lokalov, stekel bo ves javni in notranji letalski promet. Premier Andrej Plenković je ob predstavitvi ukrepov dejal, da bodo zlasti s sosedami iskali tudi rešitve, da bi lahko odprli meje, »kar je zlasti pomembno za turizem«.

Italija: En meter od točilnega pulta

Medtem ko so Italijani včeraj čakali, da jim premier Giuseppe Conte predstavi načrt rahljanja ukrepov, kar je napovedal enkrat do konca tega tedna, so o tem že pisali časniki. Corriere della Sera navaja, da se bo rahljanje ukrepov odvijalo v štirih korakih na štiri ponedeljke. Pojutrišnjem bodo najprej odprli nekatere industrijske obrate, 4. maja sledi odprtje gradbišč, tekstilne in modne industrije. Mogoče bo oditi iz občine bivališča, dovoljene bodo športne aktivnosti ob upoštevanje medsebojne razdalje dveh metrov.

V drugi najbolj prizadeti državi za ZDA z doslej 25.969 smrtnimi žrtvami bo 11. maj prinesel odprtje trgovin na drobno in storitvenih obratov, ne pa še tudi trgovskih centrov. Na četrti ponedeljek, 18. maja, pa bodo odpravili zadnje od najstrožjih ukrepov in odprli bare in restavracije ob posebnih pogojih – najmanj dva metra razdalje med mizami in en meter od točilnega pulta, osebje pa bo moralo nositi masko in rokavice, navaja časnik in dodaja, da bo vse našteto veljalo le, če bo število žrtev in okuženih še naprej upadalo.

Avstrija: Nazaj v šolo, vendar izmenično

V Avstriji so že odprli trgovine do površine 400 kvadratnih metrov in vrtne centre, s 1. majem pa se odpirajo tudi večje trgovine in saloni, kot so frizerski, masažni in pedikurni, je ta teden napovedal kancler Sebatian Kurz. Petnajstega maja se odpirajo restavracije in bari z omejitvijo delovnega časa do 23. ure, verjetno pa tudi cerkveni objekti. Minister za izobraževanje Heinz Faßmann pa je včeraj objavil načrt odpiranja šol. Četrtega maja se v klopi vračajo dijaki četrtih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na zaključne izpite, 18. maja pa bodo odprli osnovne šole in nižje letnike srednjih šol. Pouk bo zaradi potrebe po upoštevanju medsebojne razdalje potekal v dveh izmenah – ena skupina šolarjev od ponedeljka do srede, druga ostale dni, naslednji teden se bosta izmenjali.

Madžarska: Posebna pravila za velika mesta

Sedanji ukrepi bodo veljali vsaj do 3. maja, ko bo premier Viktor Orban predstavil podroben načrt rahljanja ukrepov, kot je dejal za madžarske medije. Dodal je, da spremljajo ravnanje avstrijskih oblasti, kjer so za njegov okus malce prehitri z rahljanjem omejitev. Napovedal je še, da bodo madžarski ukrepi vsebovali posebna pravila za velika mesta, kjer da ne morejo biti enaka kot na vasi, in za zaščito starejših.