Presley in Beatlesi, pozneje tudi hipiji, Jacqueline Kennedy in kasneje Nancy Reagan ter Melania Trump, pank ansambli in kasneje metalni bendi, vsi so imeli ali imajo svoj koncept, s katerim so poskušali in poskušajo prispevati k popularnosti, prodaji izdelkov ali zaupanju v njihove ideje. In čeprav zgodovina piše o modi že tisočletja in poznavalci omenjajo mnoge posebej urejene zgodovinske osebnosti, od Cezarja in Kleopatre do Ludvika XIV. in celo Winstona Churchilla ter Adolfa Hitlerja, gre v tem primeru zgolj za zgodovinske osebnosti in njihovo posebno oblačenje je bolj posledica kapric posameznikov, v nasprotju z modnim oblačenjem in obnašanjem v času moderne popkulturne ere, ko sta tako rekoč postala stvar nuje. Preverjali smo na Forbesu, histroy.com, insider.com, heart.com, pa tudi v Dnevnikovem arhivu …

Jackie Kennedy

Najbolj znana in za mnoge najbolj uglajena žena kateregakoli ameriškega predsednika je bila Jacqueline Lee Bouvier (1929–1994), za katero so govorili, da je bila rojena in vzgojena za prvo damo. Ob njenih natančnih potezah glede obnašanja in oblačenja je treba omeniti leto 1962, ko je v dokumentarnem filmu kot prva odprla vrata Bele hiše. Znana je bila po tem, da je možu Johnu Kennedyju, notoričnemu ljubimcu, pokazala, da se ne bo zadrževala pri svojih dejanjih, če jo bo varal, in se je že pred njegovo smrtjo rada pokazala v družbi milijarderjev svojega časa (Ari Onassis, Gianni Agnelli …). A predvsem je bila izredno natančno oblečena. Svet si jo bo med drugim zapomnil po enostavni Chanelovi obleki, za katero pa ni povsem jasno, ali gre za kopijo, ki so jo sešili krojači v Washingtonu. Jackie Kennedy je nosila značilen klobuček in prevelika sončna očala. Jasno, največja med prvimi damami je imela svojega modnega oblikovalca, Olega Cassinija. Mimogrede, vsak dan je pokadila tri škatle cigaret, najraje Salem – uporabljala je značilen ustnik.

Salvador Dali

Katalonski slikar Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marquis of Dalí de Púbol (1904–1989), je bil eden prvih umetnikov, ki je že pred drugo svetovno vojno ugotovil, da je za prodajo slikarskih del dobro, če se človek prepoznavno obleče in nasploh uredi. Njegovi našpičeni brki so nekaj posebnega, zlasti takrat, kadar se je slikal v družbi divjega ozelota Babouja. Dali je svojo genialnost rad pohvalil tudi javno. Kadar je kupoval, recimo ni hotel podpisovati svojih čekov, ker je predvideval, da jih bodo zaradi njegovega podpisa drago prodali.

The Beatles

Pri liverpoolskem ansamblu, ki je nastopal – ali, bolje, snemal plošče – med leti 1962 in 1970, je ob razvoju njihove glasbe pomemben tudi razvoj njihovega oblačenja in frizur. Od naivnega fantovskega benda z naivnimi ljubezenskimi besedili do odtrganih psihedeličarjev z neobičajno muziko in komaj razumljivimi sporočili. Beatlesi v Hamburgu začnejo s frizurami in usnjenimi jaknami, vezanimi na rokenrol, nadaljujejo z otroškimi čeladastimi frizurami in suknjiči s kravatami, ob razpadu, čez sedem ali osem let, se skozi počasno transformacijo pokažejo z dolgimi lasmi in bradami.

Johnny Rotten

Pank je tudi prav posebna moda, za katero sta skrbela poslovnež Malcolm McLaren in legendarna modna oblikovalka Vivienne Westwood. Poosebljenje gibanja, naj je šlo za obnašanje ali samo oblačenje, je bil pevec od Sex Pistols Johnny Rotten (1956). Rotten ni verjel v vero, politiko, kapitalizem in angleško monarhijo. Njegov pogled na svet je odseval v prebarvanih in skuštranih laseh, strganih jaknah, razvlečenih majicah z napisi proti kraljici, kljukastimi križi, anarhističnimi zvezdami… Podobno so se oblačili drugi člani Sex Pistols in seveda pankerji po vsem svetu.

Audrey Hepburn

Petdeseta in še posebej šestdeseta leta so postregla tudi z »malo črno obleko«, ki jo je nosila belgijska igralka Audrey Hepburn (1929–1993) v filmu Zajtrk pri Tiffaniju. Obleko je ustvaril francoski genij Hubert de Givenchy, v zadnjih letih pa jo je bilo mogoče kupiti na dražbah. Zadnja cena, ki smo jo našli, je iz leta 2006 – 800.000 dolarjev. Hepburnovo so zaznamovali še nekateri, za današnje dni konservativni modni izleti: ozke skrajšane hlače, balerinke, bela srajca z zavihanimi rokavi, široko okroglo krilo in črtasta (skoraj mornarska) majica.

Marilyn Monroe

Ob igralskih podvigih in naivnem izbiranju moških za daljše in krajše zveze je Marilyn Monroe (1926–1962) pustila neizbrisljiv pečat tudi z manjšimi škandali. Saj veste, kdo jo je pa silil, da je za rojstni dan pela svojemu ljubimcu in predsedniku ZDA Johnu Kennedyju. Naivna, kot naj bi bila, se je pustila v filmu Sedem let skomin posneti nad jaškom, ki ji je visoko dvignil krilo, in dobili smo nepozabno fotografijo za tiste čase premalo oblečenega dekleta. Znamenito belo obleko je oblikoval William Travilla, na dražbah je nazadnje dosegla ceno okoli 5,6 milijona dolarjev.

Džavaharlal Nehru

Indijski politik (1889–1964) ni bil prvi, ki je nosil značilne kratke indijske plaščke, a zaradi njega so postali pomembni in na zahodu so jih poimenovali »Nehru Jackets«, po naše jakne Nehru. Na zahodu sicer poznamo malo krajšo različico tega oblačila, ob liverpoolskih Beatlesih pa so jih v nekem obdobju nosili tudi ameriški pevci, igralci in TV-voditelji. Takšnih jaken v naših krajih ne nosimo, podobno je tudi z »Nehru Vest«, brezrokavnikom, ki je bil prav tako značilen za velikega indijskega voditelja in (očitno tudi) modnega guruja.

Twiggy

Primorski poet pravi, da so bili včasih ljudje bolj lepi in bolj debeli, a to je bilo pred Twiggy. Angleška lepotica Dame Lesley Lawson - Twiggy (1949), ki je v šestdesetih letih nastopala kot manekenka, je bolj kot modo oblačenja diktirala modo hujšanja. Po tem, ko je skupaj s svojimi modnimi oblikovalci in agenti prepričala tako dekleta in žene kot tudi moško publiko, da mora biti ženska suha kot trlica, se je z večjim ali manjšim uspehom preselila na filmska platna in v glasbene studie. Še najbolj znana je po glavni vlogi v filmu The Boy Friend.

Sarah Jessica Parker

Carrie Bradshaw, ki jo je Parkerjeva igrala v nadaljevanki in filmu Seks v mestu, je lansirala več prestižnih modnih znamk kot vsi preostali filmi in serije skupaj. Kdo bi sicer vedel za čevlje Manolo Blahniks? Sarah Jessica Parker (1965) in prijateljice spijo s stotinami moških in nosijo najdražje znamke: McQueen, Balenciaga, Chanel, Chloé, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Gucci, Hermès, Gaultier, Choo, Vuitton, Lanvin, Marc Jacobs, Miu Miu, Moschino, Prada, Oscar de la Renta, Cavalli, Sonia Rykiel, Tom Ford, Vera Wang, Valentino, Versace, Vivienne Westwood …

David Bowie

Angleški glasbenik David Robert Jones (1947–2016) je svojo kariero potrdil v času glitter rocka, najbolj kičaste oblike pop kulture. Bowie je skozi kariero igral mnoge vloge, od vesoljca do astronavta, od homoseksualca do poročenega moškega, ki je povsem odvisen od žene, od intelektualca do rokerja. Bowie je bil vampir ali pa narkoman, ki je imel eno oko modro, drugo temno sivo. Britanski roker je na odru, v filmih in na ploščah ob različnih vlogah igral tudi zelo različno glasbo, od popevk do jazza. Njegov najbolj pomemben alterego je bil Ziggy Stardust.