Najjužnejše mesto Ushuaia

Čeprav je za mnoge najjužnejše mesto na svetu Puerto Williams na čilskem otoku Navarino – velik del prebivalstva tega kraja sestavljajo pripadniki čilske mornarice – je najbolj južno naseljeno mesto, ki dejansko živi, argentinska Ushuaia (54°48''S 68°18''11'W). Gre za upravno središče najjužnejše argentinske province Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur in največje mesto na Ognjeni zemlji. Ustanovljeno je bilo leta 1884, od leta 1902 pa je bil v mestu zapor. Leta 1947 so ga zaprli in uvedli mnoge davčne ugodnosti, da bi privabili nove prebivalce. V času zapora so zgradili le železnico, v zadnjih letih pa ima mesto z okoli 60.000 prebivalci vse ravni šolstva, prometne povezave s svetom, verske objekte in sodišča. Imajo dve televizijski postaji, dva dnevna časopisa in dve besno nasprotni moštvi v hokeju na ledu. V zadnjem času mesto, ki je živelo od ribolova, ovčereje, pridobivanja zemeljskega plina in nafte, služi s turizmom. Pohodništvo, smučanje, križarjenja, umetniški bienale… Rekord pri visokih temperaturah imajo nekaj pod 30 stopinjami januarja, najnižje gredo julija, ko je ponoči 20 stopinj pod ničlo.

Stalno naselje Amundsen-Scott South Pole Station

Na geografskih kotah 89°59'51.19''S 139°16'22.41''E je ameriška znanstvena postaja Amundsen–Scott South Pole Station. Raziskovalni center so zgradili leta 1956 in nosi ime po dveh raziskovalcih: norveškem Roaldu Amundsenu in ameriškem Robertu F. Scottu. Postaja, ki stoji nekaj metrov stran od južnega pola, je bila nazadnje temeljito prenovljena leta 2003, v njej pa v tamkajšnjih posebnih razmerah delujejo glaciologi, fiziki, geofiziki, meteorologi, astronomi, astrofiziki… Povprečna temperatura je okoli 50 stopinj pod ničlo.

Najjužnejši otok Rooseveltov otok

Na koordinatah 79°25'S 162°00'W najdete otok, ki so ga leta 1934 odkrili in poimenovali po takratnem ameriškem predsedniku Franklinu Delanu Rooseveltu. Otok je dolg okoli 130 in širok 65 km, ima pa 7500 kvadratnih kilometrov. Z ledom pokrita površina leži v vzhodnemu delu Rossove ledene police in ima najvišjo točko na 550 metrih nad morsko gladino. A ker je vse prekrito z ledom, je otok praktično neviden oziroma povezan z obalo kontinenta. Mimogrede, Rooseveltov otok, ki je center za proučevanje ledene skorje, leži na novozelandskem delu Antarktike.

Najjužnejši vulkan Erebus

Erebus je najjužnejši vulkan na našem planetu in leži na koordinatah 77°31'47''S 167°09'12''E. Visok je 3795 metrov in stoji na Rossovem otoku, na katerem je še nekaj zanimivih gora in še trije veliki vulkani, ki pa so v nasprotju z Erebusom trenutno neaktivni. Erebus je, mimogrede, odkrila ekspedicija angleškega antarktičnega raziskovalca Jamesa Clarka Rossa 1841 (Erebus je bilo ime ene njegovih ladij), prva pa je na vrh gore leta 1908 priplezala odprava Ernesta Shackletona. Vulkan se je nazadnje zbudil leta 1972. V kraterju je eno redkih jezer lave na planetu.

Najjužnejše letališče The Jack F. Paulus Skiway

Gre za letališče v ameriški raziskovalni bazi Amundsen–Scott South Pole Station na južnem polu. Steza letališča je dolga 3658 metrov, v toplih mesecih med oktobrom in februarjem opravijo vsak teden nekaj poletov do baze McMurdo in iz nje. V glavni vlogi je seveda snežno letalo LC-130 Hercules, na katerega je vezano vse na postaji. Drugače povedano: če letala, ki so prilagojena pristajanju na ledu in snegu, ne morejo pristati, potem tistega , kar vozijo, ne more biti na postaji. Pa naj gre za hrano ali za znanstveno delo.

Železnica Vlak na koncu sveta

El Tren del Fin del Mundo ali Ferrocarril Austral Fueguino je železniška proga, ki obratuje na Ognjeni zemlji. V začetku prejšnjega stoletja so jo zgradili zaporniki, prvi prebivalci Ushuaie. A na tej argentinski progi na koncu sveta ne pričakujte nič pretresljivega. Proga, ki je nekoč povezovala zapor in delovišča v gozdu, od leta 1994 zabava predvsem navdušene turiste. Zdaj je ozkotirna proga (500 cm) dolga kakih sedem kilometrov in vlak ne potuje ekspresno, saj vozi le kakih 25 km/h.

Najjužnejše smučarsko središče Cerro Castor

Predvsem v poletnem času pravi smučar nima miru. V Ischglu, Dolomitih in Courchevelu, če omenimo samo letos največkrat pohvaljene destinacije, ni snega, kar pa ne velja za Cerro Castor v Argentini. 26 kilometrov od Ushuaie, je na nadmorski višini 1000 metrov več kot 30 kilometrov prog in 12 žičnic, ki lahko prepeljejo skoraj 10.000 ljudi na uro. In kdaj se lahko smučate na 650 hektarih, za katere imajo tudi 17 snežnih topov? Takrat, ko je to najbolj nujno: med junijem in oktobrom.

Najjužnejša cerkev Kapelica snega

Katoliška kapelica v argentinski bazi Belgrano II, ki je izkopana v bližnjem ledu, je najjužnejše krščansko in na splošno najjužnejše svetišče na svetu. Če pa iščete cerkev, ki ni ledena, boste na koordinatah 77°50'47''S 166°40'06''E našli Kapelico snega, ki oskrbuje mnoge vernike, tudi budiste, recimo. Stoji v ameriški bazi McMurdo in nudi tako katoliške kot protestantske maše. Pravoslavna cerkev Svete Trojice je na Otoku Kralja Jurija del raziskovalne baze Bellingshausen. Na Antarktiki je sicer osem cerkva.

Najjužnejše pokopališče Otok Buromski

Koordinate 66°32'S 93°0'E označujejo še en otok na skrajnem jugu sveta. Gre za Otok Buromski, dolg komaj 200 in širok 100 metrov, na katerem je pokopališče, kjer je pokopanih več raziskovalcev Sovjetske zveze, Češkoslovaške, Nemške demokratične republike in Švice, ki so umrli pri opravljanju svojih nalog, ko so bili člani sovjetskih in ruskih antarktičnih odprav. Zaradi tamkajšnjih naravnih razmer so v zadnjih letih grobove (kakšnih 40 je vseh skupaj) morali restavrirati. Veljajo pa za uradno zgodovinsko znamenitost.

Najjužnejša žival Antarktična govnačka

Jasno, ta nekaj več kot kilogram težka ptica ne živi v povsem hladnem okolju – 50 stopinj pod ničlo ni sprejemljivo niti za to ljubiteljico hladnega vremena iz reda pobrežnikov. A strokovnjaki so jo že večkrat videli na južnem polu. Govnačke so neusmiljeni plenilci, ki ljubijo ribe, pingvinova jajca, pa tudi kakšnega pingvinovega mladiča se lotijo. In kaj pravi znanost, kje so najbolj južne rastline? V zimskih gredah omenjene baze Amudsen-Scott. Brez šale, na otoku Terra Firma na koordinatah 68°42'S 67°32'W najdete v naravi antarktično travo.