Na izjavi so sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin: Evropska komisija naj bi do 6. maja predložila predlog sklada za okrevanje držav do leta 2027, obseg sredstev bo rekorden, dilema o tem, ali uporabiti posojila ali ne pa še ostaja.

Počivalšek: Odločitve niso bile stvar enega posameznika, ampak sodelovanje več ministrstev, ki so vsaka prevzele svojo nalogo. Niti jaz niti moji sodelavci nismo lobirali ali kako drugače politično vplivali na odločitve o dobavi opreme. Za to nismo imeli niti časa niti volje. Zavod za blagovne rezerve je odgovoren za podpis pogodb, ministrstvo za gospodarstvo le opravlja nadzor, vse pogodbe so bile javno objavljene. Na ljudi na zavodu se ni pritiskalo za podpis pogodb s posameznim podjetjem, ampak se je pritiskalo za realizacijo tistega, kar je že bilo podpisano.

Počivalšek: Odredil sem lokalno revizijo zavoda za blagovne rezerve, vse dokaze sem pripravljen predložiti nadzornim organom. Nekdanji direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek ni bil na bolniški, ampak je bil v izolaciji, vse komunikacije z njim sem pripravljen predložiti.

Počivalšek: Ne vidim potrebe po odstopu. Tukaj ne vidim nobene afere, vidim odlično opravljeno delo.

Počivalšek: S predstavniki turizma in NIJZ delamo na protokolih za posamezne tipe turizma. Slovenski turizem temelji na turistih iz tujine, vprašanje bo, kako jih prepričati, da smo dovolj varni, da bi prišli k nam. V ponedeljek konferenca vseh evropskih ministrov za turizem, sestal se bom tudi z okoliškimi, med drugim hrvaškim ministrom za turizem, da se dogovorimo o možnostih prehajanja preko meje za turistične namene v obe smeri. Računam, da bomo v maju prišli do prvih korakov za odpiranje meja.

Pivec: Pripravljamo izvedbene akte, da bodo upravičenci lahko koristili ukrepe iz prvega protikoronskega zakona, med njimi solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za kmetice in kmete, starejše od 65 let. V teku so tudi ukrepi za iskalce in ponudnike sezonskega dela ter priprava zakona o samooskrbi.

Koritnik: Od torka 28. aprila bomo ponovno omogočili sklepanje zakonske zveze v uradnih prostorih in na prostem v nekoliko okrnjeni zasedbi. Ob mladoporočencih bo lahko matičar, na prostem še priči, v zaprtem prostoru bo o prisotnostih prič presodilo vodstvo upravne enote. Z dovoljenjem bosta mladoporočenca in priči lahko prečkali meje občine.

Koritnik: Sprejeli smo dvig povprečnin občin. Status nevladnikov bo v prihodnje izenačen s tistimi, zaposlenimi v gospodarstvu. Vsi, ki jim je bilo onemogočeno koristiti lanski letni dopust zaradi epidemije, ga bodo lahko koristiili do konca leta 2020.

Petrovec: Za preiskavo prisotnosti virusa smo v štirih dneh odvzeli 718 vzorcev od 1261 preiskovancev, ki so zaenkrat pristali na sodelovanje v raziskavi. Najprej teče neposredno preverjanje virusa na brisih, kjer smo na 622 vzorcih odkrili eno okuženo osebo, ki je bila predhodno že diagnosticirana pred mesecem dni - torej ne gre za novo okuženo. Drugi del raziskave, ki bo potekala na vzorcih krvi, je v intenzivnih pripravah, začela se bo v naslednjem tednu. Vsi diagnostični testi so že na voljo. Na zadnje sem slišal, da je sodelovanje v raziskavi zavrnilo okrog 500 oseb, predvsem z razlogom strahu pred preiskavo.

Kacin: Od epidemiološke slike v drugih državah bo odvisno, kdaj bomo lahko prehajali državno mejo.

Kacin: Danes lahko pričakujete vladno podaljšanje omejitve gibanja za čez prvomajske praznike.

Izjavo lahko spremljate tukaj: