Obsedno stanje gre na roko tudi politiki, kajti brez sramu si izmišlja nove nadzore in podaljšuje stare ter skuša doseči svetli vzor iz Budimpešte, kjer do zob oboroženi vojaki z brzostrelnimi puškami in psi preprečujejo vsak najmanjši odmik od pravil, ki jih je postavil Viktor Orban, v novi številki Nedeljskega dnevnika ugotavlja Aleksander Lucu.

Generalni sekretar Združenih narodov Portugalec Antonio Guterres je opozoril z vso svojo avtoriteto, ki so mu jo dale z izvolitvijo vse države sveta, da v številnih državah pandemijo koronavirusa že na veliko izrabljajo za obračune s političnimi nasprotniki, kar se veličastno kaže tudi pri nas, pa naj gre za vladne ali opozicijske stranke. Strah pred boleznijo in dobesedno ponujeno možnostjo absolutističnega vladanja je najučinkovitejši z vsakodnevnimi predstavami obolelih in umrlih, ki pa v skupnem številu niti slučajno ne presegajo statističnega povprečja zadnjih let. Podobno kot Guterres so v Bruslju na zaprtih sejah ministrov za zdravje že pred padcem Šarčeve vlade v Sloveniji (torej vlada po Marjanu Šarcu ni med prvimi na svetu zaznala nevarnost koronavirusa, kot dnevno ponavljajo njeni predstavniki) opozarjali, da bi prihajajoča neznana bolezen lahko pomenila za številne politike v Evropski uniji (jasno je bilo, da se govori o višegrajskih zaveznikih in njihovih občudovalcih) po emigrantski krizi novo priložnost za utrjevanje popolne oblasti in pospešeno striženje človekovih pravic. Slovenija se je še posebno izkazala, saj ima za takšne priložnosti izjemnega naravno talentiranega Jelka Kacina, odličnega interpreta grosupeljskega političnega narečja.

Na vseh poteh in stranpoteh nenadzorovane trgovine z zaščitnimi sredstvi v boju proti koronavirusu je najodločneje v nastavljeno past zakorakal prav minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je v svoji namišljeni mogočnosti z grožnjami podeljeval posle, za katere bo moral seveda najti v parlamentarnih zaslišanjih dobra opravičila. Zakaj je Počivalšek moral stopiti v past? Da so nekje drugje brez pozornosti medijev in javnosti lahko še večji posli tekli nemoteno!

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Gantar: Ni za vsako smrt kriv koronavirus

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj je v intervjuju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, kako bo teklo praznovanje prvega maja v novih okoliščinah, zakaj je prišlo do šokantnega padca cen nafte na svetovnem trgu, kako so se z novo sezono spoprijeli vrtičkarji, kakšne izkušnje s koronavirusom v ZDA ima slovenska novinarka Tadeja Lampret... – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.