Ko smo se s 23-letnim Miho Srebrnjakom iz Dolenjega Suhadola pri Novem mestu dogovarjali za članek o njem in njegovem podjetju – spletni trgovini, je bil takoj za to. Na vprašanja po elektronski pošti je odgovarjal hitro in zanimivo, še najbolj so ga skrbele morebitne pravopisne napake. Vse skupaj ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil Miha popolnoma slep.

»Tudi podjetništvo je šola«

Podjetje s preprostim, a povednim imenom Samopostrežna.com je sicer odprl že julija lani, vendar takrat še ni začel prodajati izdelkov, saj je bilo treba urediti še ogromno stvari pred dejanskim zagonom. Za uradni začetek prodaje tako šteje 10. september. »Je pa res, da še zdaj trgovine nimam 'zasute' s 500 izdelki, saj želim delati počasi in dodobra spoznati način poslovanja, medtem ko trgovina raste. Tudi podjetništvo je šola. Res ne dobiš negativne ocene za slabo delo, lahko pa hitro kaj spregledaš in se moraš zaradi tega na koncu soočiti še z denarnimi posledicami. Vendar lahko rečem, da sem začetek kar dobro izpeljal,« pove simpatični Miha, ki je v Šolskem centru Novo mesto končal izobraževanje za tehnika računalništva.

Miha je imel hude težave z vidom že od rojstva, pri petih letih je oslepel na levo oko. V 12. letu, ko je še malo videl na desno oko, so mu popokale žilice v očesu in od tedaj je popolnoma slep. Toda Miha ni tip človeka, ki bi se smilil samemu sebi in se vdajal v usodo. Prav nasprotno.

Kmalu je spoznal, da mu računalnik daje veliko svobode. Ko je povsem obvladal braillovo pisavo, je na računalnik priključil tako imenovano braillovo vrstico, s katero se mu je, kot pravi, odprl nov svet. Naprava mu vse zapise z interneta prevede v braillovo pisavo. Računalnik je tako že leta njegov nepogrešljivi vsakodnevni sopotnik.

Tehnologija, njegova velika ljubezen

V svoji karieri je Miha počel že vse mogoče, pripravljal novice na radiu, skrbel za tehnično podporo pri enem od mobilnih operaterjev in delal v klicnem centru. Lani je v okviru programa zaposlitvene rehabilitacije nekaj mesecev delal v trzinskem podjetju, v katerem razvijajo programsko opremo za slepe in slabovidne. Toda vsakodnevna vožnja z avtobusom ga je zelo utrujala in mu jemala preveč časa. Zato se je odločil, da gre na svoje.

Glede na njegovo ljubezen do informatike in tehnologije ni čudno, da je večina izdelkov, ki jih prodaja, s tega področja. »Tako lahko stranki tudi svetujem, kaj izbrati, da bo zanjo najbolje. Sicer bi lahko prodajal kar koli, saj je tudi ime mojega podjetja in spletne strani precej splošno, vendar bi bilo čudno, če bi jaz kot slepa oseba prodajal, denimo, razglednice in bi me stranka vprašala za nasvet, kaj naj izbere. Mislim, da bi lahko pri tem vprašanju kar končal pogovor,« se na svoj račun pošali Miha.

Družbena omrežja pri poslu nepogrešljiva

Prodajo opravlja iz domače sobe, stvari pošilja po pošti. Kot pravi, je krog kupcev precej mešan. Sledilci facebook strani njegove spletne trgovine so večinoma stari od 30 do 60 let, kar ga je sicer malo presenetilo, saj je pričakoval večinoma mlajše. Promocijo trgovine izvaja prek facebooka in instagrama, tako doseže tudi največ ljudi.

Ukrepi zaradi koronavirusa so obisk njegove spletne strani povečali. Pa vendar si želi, da bi jih bilo čim prej konec. »Pri meni se vedno kaj dogaja,« doda. »Tako že komaj čakam, da nas 'osvobodijo' in da lahko nadaljujem pot do zastavljenih ciljev.« Med drugim nameravata s prijateljem, ko bodo ukrepi sproščeni, na terenu posneti nekaj zabavnih videovsebin za na youtube. Pogreša prijatelje, ki jih ima na vseh koncih Slovenije, pa morje, njegova strast so tudi potovanja. A dokler trajajo ukrepi, se pač drži doma in trenutke, ko ni »v službi«, najraje namenja sprehodom z labradorcem Dantejem.