Vsak aktivni člani startup ekosistema lahko do 6. aprila nominira le eno startup podjetje. Svojo nominacijo pisno utemelji z odgovori na vnaprej določena kratka vprašanja, nominirano podjetje pa mora biti seznanjeno z nominacijo in se z njo strinjati. Nominirano ne more biti podjetje, ki je že prejelo nagrado slovenski startup leta. Nominacijam ekosistema se pridružijo tudi tri najbolje ocenjena podjetja predselekcije Start:up Slovenija.

Za podjetja, mlajša od treh let

V izboru lahko sodelujejo zagonska podjetja, ki izpolnjujejo naslednje pogoje: Podjetje je bilo ustanovljeno v Republiki Sloveniji, jedrna ekipa deluje v Sloveniji. Na skrajni rok nominacije ne sme biti starejše od treh let in še ni prejelo večje A-investicijske runde (orientacijski znesek je do pol milijona evrov kumulativnih investicij, lahko tudi večji). Vse prejete nominacije obravnava nominacijski odbor, ki ga sestavljajo predstavnik Start:up Slovenija in drugi aktivni člani slovenskega startup ekosistema, ki izvajajo oziroma sodelujejo pri izvajanju zasebnih in javnih programov za podporo startup podjetjem.

Razglasitev na konferenci Podim

Člani ocenjevalne komisije so ugledni slovenski in tuji podjetniki in investitorji, ki so povezani z delovanjem in razvojem slovenskega startup ekosistema. Pet podjetij, ki se bodo uvrstila v finale tekmovanja, se bo glavni ocenjevalni komisiji predstavilo 21. aprila, zmagovalec pa bo slavnostno razglašen v okviru prvega dne konference Podim. Slovenski startup leta 2020 bo za nagrado prejel paket »vse vključeno« za obisk festivala Slush v Helsinkih novembra letos. Lani je ocenjevalno komisijo najbolj prepričalo zagonsko podjetje Hurra Studios oziroma Mali junaki, ki izdaja personalizirane otroške knjige, ki je postalo startup leta 2019.