Intra lighting, vodilna blagovna znamka za pametno razsvetljavo na svetovni ravni, ki ima tovarne v Šempetru, na Hrvaškem in v Srbiji, dela tudi v času, ko so bila nekatera druga podjetja prisiljena zapreti vrata. Zaposleni, ki opravljajo pisarniško delo, od nabave, načrtovanja do prodaje in skupnih služb, so od razglasitve epidemije delali od doma, po velikonočnih praznikih pa so se vrnili na delovno mesto. Izmenjaje delajo en teden doma, drug teden v službi. »Vse tri naše tovarne delujejo nemoteno, zaposlene smo prerazporedili v dve izmeni,« pove Marino Furlan in doda, da zaradi varovanja zdravja starejših, bolehnih in nosečnic dela okoli petina manj delavcev.

Italijanski dobavitelji z manjšo zmogljivostjo

Zaradi zalog, ki jih potrebujejo za mesec ali mesec in pol vnaprej, proizvodnja poteka neovirano. Neovirana je tudi dobava materialov iz drugih držav, razen iz Italije, kjer eden od ključnih dobaviteljev še ni začel delati. Pa tudi italijanski dobavitelji, ki so po praznikih znova vzpostavili proizvodnjo, delajo z zmanjšano zmogljivostjo. Zelo pozitivno je, da podjetje s prodajo na vseh svojih 68 trgih trenutno nima težav, vendar je Furlan prepričan, da se bo to v prihodnjih mesecih spremenilo in da bodo po lanskem najboljšem poslovnem letu v vsej tridesetletni zgodovini podjetja doživeli padec. »Še mesec dni bomo počakali, nato pa bomo morali kljub rezervam ukrepati in zmanjšati stroške,« napoveduje direktor in doda, da jih bodo poskusili rezati vse drugje prej kot na račun zaposlenih, kar so storili tudi ob krizi leta 2008.

Naložba v nove proizvodne prostore

Kljub trenutnim neugodnim razmeram v podjetju nadaljujejo naložbo v nove proizvodne in skladiščne prostore ob poslovni stavbi v Šempetru pri Gorici, kamor se bo tovarna preselila s sedanje lokacije v Mirnu. Skladiščni del bodo odprli predvidoma junija, proizvodnja pa naj bi bila v celoti preseljena do konca avgusta. Podjetje je kupilo prazne proizvodne dvorane nekdanjega Cimosa v lasti novogoriškega Hita, s katerimi je pridobilo 1200 kvadratnih metrov površin, ki pa potrebujejo popolno prenovo, zato bo projekt, ki ga bodo speljali z lastnimi sredstvi in bančnimi posojili, nekoliko dražji, kot so pričakovali. Naložba v obnovo, novo tehnologijo, avtomatizacijo in robotizacijo bo znašala od sedem do osem milijonov evrov. Projekt je nujen za nadaljnji razvoj podjetja, ki novih tehnologij v stari tovarni ni imelo kam namestiti. »Investicije se ne delajo za šest mesecev, ampak za naslednjih deset let,« sklene Marino Furlan, ki pričakuje, da sedanja koronakriza ne bo vplivala na poslovanje podjetja v prihodnjih letih.