Na vprašanje, ali bi morala Kitajska nositi posledice za pandemijo covida-19, ki se je prvič pojavil konec lanskega leta v kitajskem Wuhanu in zaradi katerega je doslej umrlo 157.000 ljudi po vsem svetu, je Trump odgovoril: "Če je odgovorna za to in je za to vedela, vsekakor". "Če je bila napaka, je bila pač napaka," je dodal.

Ob tem je opozoril, da je velika razlika med napako, ki je ušla izpod nadzora, ter namernim dejanjem. V vsakem primeru pa bi morala vlada v Pekingu po njegovem dovoliti ameriškim strokovnjakom, da preiščejo dogajanje. "Niso nas hoteli tam. Mislim, da jih je bilo sram, da so vedeli, da je nekaj narobe," je dodal.

Kitajska trdi, da preiskuje, kako je prišlo do pojava novega koronavirusa. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo z njihovo preiskavo," je dejal Trump in dodal, da so tudi ZDA uvedle preiskavo.

Bi lahko bil laboratorij izvor koronavirusa?

Iz dokumentov State Departmenta, o katerih je nedavno poročal ameriški časnik Washington Post, je razvidno, da so ameriški diplomati leta 2018 večkrat obiskali kitajsko raziskovalno središče v Wuhanu in Washingtonu poslali dve opozorili glede varnosti v laboratoriju. Zaskrbljeni so bili zaradi varnosti in neustreznega upravljanja na inštitutu za virologijo v Wuhanu in so prosili za pomoč. Članek tudi navaja, da je diplomate skrbelo, da bi raziskave o koronavirusih pri netopirjih, ki so jih izvajali v laboratoriju, povzročile novo epidemijo, podobno epidemiji sarsa. Dokumenti so v ameriški vladi sprožili razpravo, ali bi bil lahko omenjeni ali kak drug laboratorij v Wuhanu izvor novega koronavirusa, ki je sprožil pandemijo.

Trump je tudi podvomil v uradne kitajske podatke, da je na Kitajskem za koronavirusno boleznijo 19 umrlo le 0,33 človeka na 100.000 prebivalcev. "To je nemogoče," je dejal. Glede na podatke, predstavljene na Trumpovi novinarski konferenci, je v ZDA za covidom-19 umrlo 11,27 človeka na 100.000 prebivalcev, v Franciji 27,92, v Španiji pa 42,81.

Ameriški predsednik je prepričan, da ZDA niso vodilne po številu smrtnih žrtev. "Nismo na prvem mestu, Kitajska je," je poudaril. "Vi to veste, jaz to vem, Kitajci to vedo, a mediji o tem ne poročajo," je dodal.

Po podatkih univerze Johns Hopkins je na Kitajskem za covidom-19 doslej umrlo več kot 4300, v ZDA pa več kot 38.000 ljudi.