»Jasno je, da naša agresivna strategija deluje, čeprav moramo ostati pozorni. Bitka se nadaljuje, vendar podatki kažejo, da smo na nacionalni ravni prešli vrh novih primerov,« je dejal Trump in navedel, da se število novih okužb v New Yorku, kjer je več primerov kot v katerikoli državi sveta zunaj ZDA, zmanjšuje. Rast naj bi se ustalila v Denverju in Detroitu, Philadelphia in Baltimore pa kažeta velika znamenja uspeha.

V ZDA so do srede zvečer našteli več kot 638.000 potrjenih okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 30.844 ljudi. V najhuje prizadeti državi New York je bilo potrjenih skoraj 215.000 okužb in več kot 14.000 smrti, v mestu New York pa več kot 118.000 okužb in skoraj 11.000 mrtvih. Število mrtvih v mestu je krepko naraslo, ker so začeli upoštevati tudi tiste, ki niso bili testirani, vendar so po prepričanju zdravnikov umrli za covidom-19.

V Španiji več kot 19.000 mrtvih zaradi covida-19, v Evropi več kot 90.000

V Španiji je v zadnjem dnevu covid-19 terjal 551 smrtnih žrtev, skupno pa je umrlo 19.130 ljudi. Tudi drugod po Evropi narašča število mrtvih, ki je po izračunih francoske tiskovne agencije AFP preseglo 90.000, kar je 65 odstotkov vseh smrti zaradi covida-19 na svetu.

Švica 27. aprila s postopno odpravo omejitev

Švicarska vlada bo 27. aprila začela s postopno odpravo omejitev, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Predsednica Simonetta Sommaruga je tako danes napovedala odprtje trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve bodo odpravili tudi za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže.

Velika Britanija za tri tedne podaljšala karanteno

Britanska vlada je danes v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa za tri tedne podaljšala karanteno, ki v državi velja od 23. marca. Rahljanje ukrepov družbenega distanciranja bi v tem trenutku lahko prineslo bistveno povišanje števila okužb in smrti.

Avstrija uvedla nove izjeme za vstop v državo

Avstrija je sprejela nove izjeme za vstop v državo. Tako za vstop zaradi družinskih razlogov v primeru obiska bolnega sorodnika ali obiska otroka z naslova skrbništva, obiska življenjskega sopotnika ali v primeru nujne oskrbe živali poslej zadostuje lastna izjava in ne več zdravniško potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom.

Avstrija namerava opraviti testiranje za novi koronavirus pri vseh zaposlenih in stanovalcih v domovih za starejše. Minister za zdravje Rudolf Anschober je danes na novinarski konferenci povedal, da bo v okviru ukrepa zajetih okoli 130.000 ljudi v več kot 900 ustanovah. Domovi za starejše bodo v središču novega sklopa testiranja, je dejal Anschober. Ob tem je spomnil na druge evropske države, kjer se je virus hitro razširil po domovih za starejše. V teh ustanovah je visoka tudi stopnja smrtnosti, je dodal.

Belgija med državami z največ umrlimi za covidom-19 na milijon ljudi

V Belgiji beležijo eno največjih stopenj smrtnosti za covidom-19 v Evropi. Glede na število umrlih na milijon prebivalcev se Belgija s 419 smrtnimi žrtvami uvršča celo pred Španijo, ki velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji. Predsednica vlade Sophie Wilmes je pojasnila, da so visoke številke posledica preglednega štetja žrtev.

V BiH migrantom prepovedali gibanje na prostem

Svet ministrov BiH je danes vsem nezakonitim migrantom v državi prepovedal gibanje na prostem. Kot so pojasnili po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina, gre za ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni 19.

Ilegalni migranti tako v BiH poslej ne smejo iz sprejemnih centrov, policija pa mora vse, ki jih bodo zasačili na prostem ali drugod, prepeljati v migrantske centre.

Na Japonskem izredne razmere razglasili po vsej državi

Japonski premier Shinzo Abe je danes izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa razglasil za celotno državo. Na sestanku svetovalnega odbora vlade je sporočil, da so izredne razmere, ki od minulega tedna veljajo v sedmih prefekturah, razširili na vso državo in da bodo veljale do 6. maja.

Švedski vladi v boju proti koronavirusu dodatna pooblastila

Švedski parlament je danes sprejel zakon, ki vladi začasno omogoča, da brez predhodne odobritve poslancev hitro sprejme ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Nova pooblastila vlade bodo veljala od sobote do konca junija.

V Indiji bo pljuvanje v javnosti med izbruhom covida-19 kaznivo

V Indiji bodo v času epidemije covida-19 kaznovali pljuvanje v javnosti z globo in zaporom do enega leta, so sporočili iz vlade. Število okuženih z novim koronavirusom je sicer preseglo 12.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Iranu v zadnjem dnevu 92 umrlih za covidom-19

V Iranu je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 92 ljudi, skupaj pa doslej 4869. To je tretji zaporedni dan, ko so v najhuje prizadeti državi Bližnjega vzhoda zabeležili dvomestno število smrtnih žrtev covida-19, pred tem pa je bilo žrtev znatno več.

V Italiji danes manj smrtnih žrtev kot dan prej

V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19, respiratorne bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo še 525 oseb. V primerjavi z dnevom prej so zabeležili 53 smrtnih primerov manj. V sredo je v Italiji zaradi covida-19 umrlo 578 ljudi.