Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) od Kitajske pričakuje vabilo k sodelovanju v kitajskih preiskavah o izvoru virusa pri živalih. Virus se je prvič pojavil konec lanskega leta v kitajskem mestu Wuhan. Na vprašanje, ali WHO lahko pričakuje vabilo, je Chen odgovoril, da se je trenutno treba osredotočiti na boj proti pandemiji in za to nameniti vsa sredstva.

»Nismo alergični na kakršnekoli preiskave ali ocene,« je poudaril. »A zdaj smo v tekmi s časom, da rešimo kar največ življenj," je dodal.

»Za vabilo moramo najprej določiti prave prioritete, po drugi strani pa potrebujemo tudi pravo vzdušje,« je še povedal Chen.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa in državnega sekretarja Mika Pompea, ki trdita, da novi virus izvira iz laboratorija v Wuhanu, pa je kitajski veleposlanik obtožil, da ogrožata boj proti pandemiji ter da preusmerjata pozornost s svoje odgovornosti za hitro širjenje novega koronavirusa v ZDA. »Če imata dokaze za svoje trditve, naj jih pokažeta vsemu svetu, ne da samo kažeta s prstom na Kitajsko,« je poudaril. Ob tem je dodal, da bi morali na ameriške očitke odgovoriti znanstveniki.