Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa strokovnjaki napovedujejo rast obstoječih platform za elektronsko trgovanje in pojav novih, lokalnih ponudnikov. Zaprtje državnih meja in ukrepi, zaradi katerih morajo ljudje ostati doma, narekujejo podjetjem, da se digitalizirajo, fizične trgovine preoblikujejo v spletne in po epidemiji nadaljujejo s poslovanjem preko obeh kanalov.

Koronavirus bo trajno spremenil nakupovalne navade

Ob tem pa se za spletne trgovine pojavijo novi izzivi: povečuje se povpraševanje, hkrati se podjetja soočajo s pomanjkanjem kadra, kar povzroča zamude pri dostavi izdelkov končnim kupcem. Zaradi zaprtja meja se pojavljajo negotovosti, povezane s čezmejnimi transportnimi storitvami. Priložnosti se tako pojavijo tudi v lokalnem okolju, kjer lahko najdete nove poslovne partnerje, kadre in izdelke, ki jih lahko vključite v ponudbo. Bisnode z združevanjem zaupanja vrednih pametnih podatkov in napredno analitiko ponuja rešitve po naročilu, ki se povsem prilagajajo potrebam podjetij. Ena od njih je še posebno aktualna in dobrodošla – gre za pametno iskanje potencialnih strank na evropski ravni za ekosisteme e-trgovanja (Smart Global Prospecting).

Ključno je vedeti, s kom imamo opravka

Podjetja so se nepričakovano znašla v težkem položaju, zaradi omejitve poslovanja in izgube strank. Kako se odzvati na situacijo? Kako se prilagoditi izzivom? Kako izkoristiti priložnosti novih poslovnih razmer? »Vse se začne s preverjanjem kupcev in dobaviteljev in nadaljuje z rednim spremljanjem obstoječih poslovnih partnerjev ter konkurence s pomočjo predikativnih modelov,« je na brezplačnem spletnem seminarju poudarila Alja Stepišnik, svetovalka za izkušnje z uporabniki Bisnode. Vsak dan se v regiji južnih trgov zgodi več kot dvesto poslovnih dogodkov, ki lahko ključno vplivajo na poslovanje podjetij.

Bonitetna ocena je pokazatelj pripravljenosti podjetij na razmere

Bonitetne ocene ter dostopen arhiv finančnih podatkov in dogodkov so najboljši možni približek za ocenjevanje pripravljenosti podjetij na trenutne razmere in kažejo, v kakšni finančni kondiciji posamezno podjetje vstopa v gospodarsko krizo, ki jo je sprožila epidemija. Izmed najbolj pogosto uporabljenih bonitetnih ocen, ki jih Bisnode izračunava, imajo največjo predikativno vrednost dinamična ocena in failure score – to sta dinamični kategoriji, ki se tudi v tem kriznem času preračunavata dnevno na podlagi vseh razpoložljivih podatkov, ki jih dobimo od naših primarnih virov.

Kako analizirati trg?

V tej nenadni in nepričakovani situaciji se podjetja ozirajo v prihodnost. Kaj lahko storijo že danes za boljše poslovanje v prihodnosti, po epidemiji? Kje lahko najdejo nove kupce, ko bo konec epidemije? Kje lahko dobijo novega, zanesljivega dobavitelja, ki bo dobavil zadostno količino dobrin? Sedanji čas izkoristite za iskanje novih poslovnih priložnosti. Najbolje je začeti z analizo trga. Bisnodove praktične spletne rešitve podjetjem pomagajo pri učinkovitem in brezskrbnem poslovanju, med drugim z iskanjem potencialnih kupcev preko identifikacije dvojčkov ali »look-alikes«. Pri tem je za omejitev tveganja nujno redno preverjati tako potencialne kot tudi obstoječe stranke.

Pomoč in podpora slovenskemu gospodarstvu

Bisnode podjetjem nudi podporo pri nadaljnjem poslovanju in ohranjanju zdravega poslovnega okolja z brezplačnimi licencami (na voljo do 30. junija) za uporabo rešitev za upravljanje tveganj in bonitetnih informacij v regiji, do katerih lahko dostopajo kjer koli in kadar koli. Spletna rešitev Bisnode Mobile omogoča vpogled v delovanje vseh subjektov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. V partnerstvu z Dun & Bradstreet Bisnode pa poskuša spremljati tudi globalni vpliv covida-19 na poslovanje. V teh časih je bistvenega pomena zgodnje prepoznavanje in razumevanje vseh neposrednih tveganj, s katerimi se bodo lahko spoprijeli kupci ali dobavne verige. V ta namen Bisnode pripravlja brezplačno D&B poročilo o tveganju in vplivu koronavirusa na kupce ali poročilo za boljše razumevanje ogroženosti dobavne verige. Brezplačno pa je na voljo tudi globalno D&B poročilo o ključnem razvoju tveganja za 132 držav in D&B poročilo o državnem tveganju za Španijo, Avstralijo in Indijo.

Z brezplačnimi nasveti do jasnih odgovorov

Nujne prilagoditvene procese podjetij in celotnega gospodarstva v Sloveniji so pri Bisnode podprli z informiranjem o novih možnostih, da podjetjem omogočijo oblikovanje novih načinov dela, ki jih zahtevajo trenutne razmere. Zato so ustvarili Bisnode SOS Assistance, storitev, s katero nudijo hitre in jasne odgovore o poslovanju obstoječih poslovnih partnerjev ter pomagajo najti nove, tako da zagotovijo informacije, ki so v tem trenutku pomembne za preživetje vašega podjetja. Enostavno izpolnite vprašalnik na spletni povezavi, vpišite podatke o podjetju in opišite izziv, s katerim se trenutno soočate.