Se vam ne zdi, da je že skrajni čas, da se oglasite in jasno poveste svoje stališče o spornem vladnem sporočilu (»depeši«), ki ga je ministrstvo za zunanje zadeve poslalo kot prilogo k svoji depeši Svetu Evrope? Večkrat ste že sicer poudarili, da ni vaša vloga, da bi vlade hvalili ali kritizirali, ampak da z njimi sodelujete, kar se morda lepo sliši, vendar ne v tem primeru, tukaj je na prvem mestu naša država, gre za njen ugled, za demokracijo, za pravo in ne za ideološko (SDS) zmaličeno podobo medijske krajine, za podporo novinarjem in ne za izvajanje pritiskov nanje.

Spremljali smo nujno sejo odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko, ki je bila namenjena tej tematiki. Vladajoči kar naprej kažejo svoj vzvišen odnos do poslancev v opoziciji, novopečeni minister za zunanje zadeve Anže Logar pa ga je na seji še v potencirani obliki s svojo žaljivostjo in manipulacijo. Ves čas je preusmerjal pozornost na nepomembne zadeve. Kot da je pomemben naziv sramotilnega teksta (depeša, dokument…) in ne v resnici njegova vsebina; kot da je pomembno, da ga ni napisal lastnoročno, ampak vladni urad za komuniciranje in vsebuje uradno stališče vlade, ki ji Logar pripada. Čeprav si je direktor Ukoma Uroš Urbanija izmislil, da Janša in Logar vsebine »depeše« ne poznata, se je Logar moral odločiti med »ali-ali«: če zanika, da dokument pozna, ne obvlada svojega dela in narobe. Tako nismo dobili samo potrditve, da vsebino dobro pozna, ampak prav tako, pričakovano, da se z njo popolnoma strinja. Saj smo državljani bili o tem trdno prepričani že zato, ker bi sicer Janševa vlada dokument takoj preklicala in se zanj opravičila.

Torej gre za uradna stališča vlade, za vladni dokument, za uradni dokument Republike Slovenije, ki sramoti našo državo, spoštovani predsednik Pahor, vi pa kot predstavnik vseh državljanov še vedno molčite. Ali naj vaš molk razumemo tako, da se tudi vi, enako kot se Janša in njegova vlada, strinjate z njim in njegovo vsebino? Za vaš razmislek in javni odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Polona Jamnik, Bled