»V tem trenutku okoliščine še niso dovolj razjasnjene, mi pa smo že pozvali k pojasnilom, kako je možno, da je prišlo do tega pisma, glede na to, da vlada z njim ni bila seznanjena,« je dejala podpredsednica vlade Pivčeva.

Zatrdila je, da bo vztrajala pri nasprotovanju odpiranju ideoloških tem, ki bi povzročile razhajanja v koaliciji. »V tem trenutku imamo pomembnejšo nalogo, to je pripeljati Slovenijo čim manj poškodovano iz sedanje situacije, zato je še toliko manj razlogov, da odpiramo tovrstna vprašanja,« je še dejala Pivčeva.

V NSi čakajo na pojasnila, v SMC se od depeše distancirajo

Tudi v NSi še čakajo na pojasnila glede poslane depeše, pričakujejo tako pogovore znotraj koalicije kot tudi v državnem zboru na pristojnih odborih. »Na podlagi pojasnil in znanih dejstev se bomo nato lahko odločili o nadaljnjih korakih,« so zapisali.

V SMC so pojasnili, da se vsebina depeše oddaljuje od stališč in vrednot stranke SMC, zato tudi oni pričakujejo razjasnitev okoliščin njenega nastanka. »Na potezi so pristojne službe, ki morajo opraviti svojo nalogo, raziskati ozadje ter pristojne pozvati k odgovornosti,« so poudarili. Urad vlade za komuniciranje je samostojna strokovna služba vlade, zato mora po prepričanju SMC v prvi vrsti skrbeti za zagotavljanje javnosti dela vlade in obveščanje o delu njenih predstavnikov.

V stranki so se do depeše distancirali že v četrtek. Poudarili so, da so vsakršni napadi in pritiski na medije nesprejemljivi ter da zdaj ni čas za delitve, ampak za iskanje tistega, kar povezuje.

Pismo je doma naletelo na ostre odzive

Depeša oziroma pismo vlade se odziva na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvitanje premierja Janeza Janše, v katerem je ta RTVS očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

V depeši je sicer med drugim zapisano, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Piše tudi, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti.

Pismo je doma naletelo na ostre odzive. Opozicijske LMŠ, SD, SAB in Levica ga razumejo kot zlorabo oblasti v politične namene. Po oceni društva novinarjev pismo odraža ideološka stališča SDS.

Stranke so predvsem opozarjale, da ni jasno, kdo je odgovoren za pripravo depeše. Zunanje ministrstvo je zanikalo, da bi pripravili omenjeno pismo. Vodja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija pa je v četrtek za Delo povedal, da je šlo za odgovor Ukoma.

Kot je pojasnil Urbanija, po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade. A opozicijski SD in SAB dvomita, da o poslani depeši zunanji minister in premier nista bila obveščena.