»Kot taka ne bi bila vredna resnega odziva, če ne bi šlo za uradni dokument Vlade RS,« so prepričani v društvu.

Stranka SDS in njen lov na čarovnice

Res je, da ima Slovenija zastarelo medijsko zakonodajo, kjer bi bile na določenih delih spremembe dobrodošle. Kljub temu pa je še vedno evropsko primerljiva. Uredniške politike in lastniške strukture slovenskih medijev so raznolike. Trditev, da vsi mediji delujejo proti tej stranki v luči ideloške vojne je višek paranoje, trdijo člani društva.

Mediji v Sloveniji so namreč predstavljali lahek plen že v času tranzicije. Tudi za stranko SDS, oziroma vlado Janeza Janše. Odklon od standardov, ki ga vlada pripisuje medijem, pa predstavljajo ravno tisti, ki so z SDS bodisi posredno, bodisi neposredno povezani. Financirani s strani madžarskih podjetij izvajajo sramotilne kampanje proti vsem, ki izražajo nestrinjanje, manipulirajo z dejstvi in širijo nestrpnost do drugačnih ter drugače mislečih.

Omejevanje demokracije se začne pri novinarjih in medijih

Takšen opis slovenske medijske zgodovine, ki ga najdemo v depeši, je jasen poskus odvračanja pozornosti, da mednarodna javnost prepoznava nesprejemljivost pritiskov premierja in SDS na delovanje urednikov in novinarjev RTV Slovenija.

Društvo je prepričano, da Vlada RS ne razume, da je novinarjem skladno z zakonodajo dana uredniška avtonomija. Javni medij ni državni medij. In država tam nima pravice urednikovati.

»Demokracija se konča tam, kjer državljani ne morejo več svobodno in brez strahu izražati svojih mnenj in stališč, pri čemer vedno izpostavljamo, da morajo biti ta izražena na spoštljiv način. Omejevanje se začne pri novinarjih in medijih, vključno s podrejanjem in discipliniranjem javnih medijev,« zaključujejo.