Predlog zakona, ki ga je v parlament poslala ustanova Življenje in družina, bo sedaj romal pred pristojne parlamentarne odbore, nato je predvidena obravnava osnutka zakona v drugem branju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osnutek zakona odpravlja pravico do umetne prekinitve nosečnosti v primeru deformiranega zarodka.

Proti zaostritvi zakonodaje v državi, ki ima že sedaj eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti v Evropi, so v začetku tedna protestirale številne Poljakinje.

Na Poljskem je umetna prekinitev nosečnosti zaenkrat dovoljena le v primerih, če sta ogrožena življenje ali zdravje nosečnice, je dokazano posilstvo ali če ima zarodek hude deformacije.

Poljski se v prihodnosti tudi obetajo pravne ovire za spolno vzgojo v šolah. Parlament je danes v prvem branju potrdil tudi osnutek zakona, ki ga je vložila državljanska pobuda Stop pedofiliji in predvideva zaporno kazen do treh let za tiste, ki kot vzgojitelji, negovalci ali učitelji pred mladoletnimi osebami propagirajo ali hvalijo spolne odnose ali druga spolna dejanja.

Predstavniki opozicije so med razpravo v parlamentu ostro kritizirali osnutek zakona.

"To, kar je v šolah v drugih državah del učnega načrta, naj bi tukaj postalo kaznivo dejanje," je opozorila poslanka Združene levice Paulina Matysiak. Tudi ta osnutek zakona bo sedaj romal pred pristojne parlamentarne odbore, nato bo sledila druga obravnava v poljskem parlamentu.