Abbott konec marca sicer ni posebej omenjal splava, vendar pa je to zanj storil strankarski kolega pravosodni minister Teksasa Ken Paxton. Skupine za ženske pravice so vložile tožbo in zvezno sodišče jim je na prvi stopnji dalo prav ter prepoved splava označilo za neustavno. Tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v New Orleansu pa je v torek dovolil, da Abbottova prepoved velja dokler se tožbe nadaljujejo.

»Država, ki se sooča z epidemijo, ki ogroža celotno družbo, lahko sprejme izredne ukrepe, ki omejijo določene ustavne pravice,« je v mnenju večine prizivnega sodišča zapisal Kyle Duncan, ki ga je na položaj imenoval Donald Trump. Duncan je tu vsaj nehote posredno priznal, da je pravica do splava ustavna pravica.

Glavna izvršna direktorica organizacije Načrtovano starševstvo Alexis McGill Johnson pa je odločitev sodišča označila za povsem brezvestno, da je splav časovno občutljiva zadeva in ne more čakati, da epidemija mine. Še posebej to velja za Teksas, kjer so prepovedani vsi splavi po 20. tednu nosečnosti. Razen v primeru ogroženosti zdravja in življenja nosečnice, kar je izjema, ki ostaja v veljavi tudi pri Abbottovem ukazu.