V zagrebškem Dinamu je vse pripravljeno za imenovanje Igorja Jovičevića, ki naj bi se iz mladinskega moštva preselil na klop članske ekipe. A preden bo Jovičević, ki je nekdaj vodil tudi celjske nogometaše, prevzel hrvaške prvake, namerava uprava kluba na jutrišnjem sestanku odrezati sedanjega trenerja Nenada Bjelico.

Načrt bratov Mamić, ki obvladujeta posle v Dinamu, je sporazumna prekinitev pogodbe z Bjelico, a verjetno ne bo šlo povsem brez zapletov. Spomnimo, da je Bjelica do poletja 2022 podpisal pogodbo za okoli 1,5 milijona evrov na sezono, zato mu ob napovedani zamenjavi pripada visoka odpravnina. Bjelica je v Dinamu že dva tedna pri izhodnih vratih, saj je ostal brez vseh pomočnikov. Uprava kluba je namreč odpustila vse trenerje, ki niso pristali na zniževanje plač v času epidemije z novim koronavirusom. Ostal je le Bjelica, od katerega se nameravajo posloviti na jutrišnjem sestanku. V Dinamu je veljal za uspešnega trenerja – od leta 2018 je osvojil pet lovorik in s konkurenčnimi nastopi prezimil v Evropi. Navijači so se v eri Nenada Bjelice vrnili na stadion Maksimir, slačilnica in odnosi med igralci pa so bili vedno zgledno urejeni.

Vsi vodilni hrvaški mediji napovedujejo, da bo Bjelico nasledil 46-letni otrok Dinama Igor Jovičević, ki je ravno na veliko soboto izgubil očeta. Čedomir Jovičević je bil legenda kluba, saj je v modrem dresu odigral 390 tekem, njegov sin Igor pa je nekoč veljal za dragulj hrvaškega nogometa. Pri sedemnajstih letih se je preselil v Madrid, kjer je treniral z zvezdniško zasedbo Reala, a priložnosti na uradni tekmi v članski konkurenci nikoli ni dočakal. Leto 1995 je spremenilo potek njegove kariere, saj si je na tekmi mlade hrvaške reprezentance poškodoval križne vezi in prestal tri operacije. Kasneje se je kot igralec preizkušal na Japonskem, v Braziliji in na Kitajskem, vendar nikoli ni dosegel nogometne slave, ki so mu jo napovedovali. Profesionalno kariero je sklenil pri 31 letih.

V sezoni 2016/17 je bil Jovičević dejaven tudi v slovenski ligi, kjer je treniral nogometaše Celja in osvojil peto mesto. V knežje mesto so ga zvabili ukrajinski vlagatelji, a triletne pogodbe ni dokončal v celoti. Po predčasnem slovesu iz Celja je hrvaškim medijem razlagal, da so nad njim izvajali mobing. V Dinamu so mu v tem času ponudili položaj trenerja mladinskega moštva, s katerim se je dvakrat zapored uvrstil v četrtfinale lige prvakov za mlade. Če bo prevzel člansko moštvo Dinama, se bo znašel pred trenerskim izzivom kariere. Jovičević ne spada v krog najprepoznavnejših trenerjev Dinama, kot so bili Vahid Halihodžić, Branko Ivanović, Josip Kuže… Prav tako ne spada v rang Bjelice, a gojita podobno nogometno filozofijo. Na klopi sta energična, v pripravah na tekmo pa temeljita. Še preden bo Jovičević zavihal rokave, upravo Dinama čaka zaključek pogajanj z igralci, ki so že pred dvema tednoma zavrnili predlog kluba o znižanju plače.