Morisova, odvetnica rojena v Južni Afriki, je razkrila, da se je z Assangeom srečala leta 2011, ko se je priključila njegovi pravni ekipi in pomagala iskati načine, kako ustaviti Assangeovo izročitev.

»Sčasoma sva z Julianom razvila močno intelektualno in čustveno vez. Postal je moj najboljši prijatelj in postala sem njegova,« je pojasnila. Leta 2015 se je njuno razmerje začelo razvijati, leta 2017 pa sta se zaročila, poroča Guardian.

Povedala je, da se je zelo trudila, da bi otroka zaščitila pred vsem kar obdaja Assanga, zato sta bila vse do njenega razkritja skrivnost. Za to se je odločila, ker njegovo »življenje visi na nitki«, hkrati pa se boji, da okužbe s koronavirosom ne bi preživel. Assange se trenutno nahaja v londonskem zaporu Belmarsh, kjer je je po njenih besedah 23 ur na dan v izolaciji, vsi obiski pa so prepovedani.

Morisova je povedala, da je Assange rojstvo obeh otrok, danes triletnega Gabriela in enoletnega Maxa, v londonski bolnišnici spremljal v živo preko video povezave. Sina Gabriela je spoznal po tem, ko so ga pretihotapili v veleposlaništvo, nadalje pa je razkrila, da sta oba fanta očeta obiskala v zaporu. V prihodnosti se nameravata tudi poročiti, ne glede na to, ali bo Assange izpuščen ali ne.

Prijatelji in podporniki Assanga, med njimi tudi slavne osebe, trdijo, da je že več mesecev v slabem zdravstvenem stanju in da so od izbruha koronavirusa izražali vse večjo skrb za njegovo počutje.

Assange je že leta 2012 pred zahtevami za izročitev sodnim organom v ZDA zatočišče poiskal na ekvadorskem veleposlaništvu v Veliki Britaniji. Tam je ostal skoraj sedem let, nato pa so mu oblasti odvzele pravico do azila. Britanska policija ga je aretirala, kasneje pa je bil zaradi nespoštovanja določil varščine obsojen na 50 tednov zapora.