»Kot danes stojijo stvari, pandemija sama po sebi ni zadosten razlog, da bi gospoda Assangea izpustili iz zapora,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razsodila sodnica Vanessa Baraitser. Ob tem je poudarila, da je 48-letni Assange, ki je postopek spremljal prek videopovezave, v preteklosti že kršil določila pogojnega izpusta.

Assange se je namreč v času pogojnega izpusta leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo. Takrat so ga želele švedske oblasti zaradi domnevnega spolnega napada, a so kasneje švedski organi pregon opustili.

Ustanovitelj spletne platforme WikiLeaksa, ki je leta 2010 objavila vrsto tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov ZDA, je trenutno v strogo varovanem londonskem zaporu Belmarsh, kjer čaka na razsodbo glede zahteve ZDA za njegovo izročitev. V ZDA mu grozi sodni proces zaradi vohunjenja in zarote. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Assangeov odvetnik Edward Fitzgerald je dejal, da v zaporu Belmarsh doslej niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom, a je sto paznikov zaradi ukrepov proti širjenju okužb z novim koronavirusom trenutno odsotnih z dela, zaradi česar je tveganje za okužbo "zelo verjetno", sama okužba pa bi lahko bila za Assangea usodna. V preteklosti je namreč imel več bolezni, vključno z okužbami dihal.

Sodni postopek v Veliki Britaniji glede Assangeove izročitve ZDA naj bi se predvidoma nadaljeval sredi maja, razsodbo pa naj bi sprejeli najkasneje do avgusta.