Papež je daroval velikonočno mašo za vse, ki so umrli ali trpijo zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je v svetu zahtevala že več kot 100.000 življenj.

Svoje misli je namenil vsem, ki so bili neposredni prizadeti - bolnim, umrlim in njihovim družinskim članom, ki objokujejo najdražje, od katerih se v nekaterih primerih niso mogli niti posloviti.

Papež je zaradi epidemije novega koronavirusa, katere hude posledice še posebej močno čutijo v Italiji, velikonočno mašo vodil v Baziliki sv. Petra brez vernikov. Slovesnost so neposredno predvajali prek televizije in svetovnega spleta.

Frančišek je nato v nagovoru po maši med območji, najbolj prizadetimi zaradi novega koronavirusa, izpostavil Evropo. Pomembno je, da se vsi prepoznajo kot člani ene družine, je opozoril sveti oče in Evropsko unijo pozval k solidarnosti. "To ni čas za ločevanje," je še poudaril.

Znova je pozval h končanju konfliktov v svetu, pri čemer je omenil Sirijo, Irak, Libanon in obubožani Jemen. Izrazil je tudi upanje za dialog med Izraelci in Palestinci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V luči spopadanja s pandemijo novega koronavirusa je pozval tudi k omilitvi mednarodnih sankcij za države, proti katerim so bile te uvedene, da se bodo lahko spopadle z grožnjo. Zavzel se je tudi za zmanjšanje ali odpis dolgov najrevnejšim državam.

Ob koncu nagovora je v majhnem krogu navzočih podelil tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu) s popolnim odpustkom.

Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Praznovanje tako v Vatikanu kot tudi drugod po svetu zaradi pandemije novega koronavirusa poteka brez množičnih praznovanj.