Policisti so v noči na petek posredovali v okolici Črnomlja, kjer je pijan nasilnež pretepal partnerico. Petdesetletnik se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval ukazov, celo grozil jim je, da bo z njimi obračunal in jih pobil. Žrtev so zaščitili, zoper brezobzirneža pa uporabili prisilna sredstva. Preiskavo nadaljujejo, vsekakor pa bodo zoper nasilneža vložili kazensko ovadbo – za kaznivo dejanje nasilja v družini je zagrožena kazen do pet let zapora.

Zaradi družinskega nasilja so morali ukrepati tudi trebanjski policisti. Štiriinštiridesetletniku, ki se je fizično in psihično znesel nad partnerico, so izrekli prepoved približevanja žrtvi zaradi suma, da so ogroženi njeno življenje, osebna varnost in svoboda. Tudi tega čaka ovadba.

Že v sredo zvečer pa so morali pomagati v okolici Otočca. Kot so sporočili, je pijan možakar družinske člane žalil in jim grozil. Prihod policije ga je še bolj raztogotil in tudi tokrat so bila potreba prisilna sredstva, da so ga obvladali.

Zaradi napetosti se znašajo nad šibkejšimi

V času, ko se moramo zaradi varovanja zdravja čim bolj zadrževati doma, je za tiste, ki jim dom že sicer ne predstavlja prostora zdravja in topline, še manj varen prostor, znova opozarja Maja Plaz, predsednica društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. A žrtvam sporoča, da niso same.

»Več kot 90 odstotkov nasilja nad ženskami povzročijo osebe, ki so jim blizu, bodisi partnerji, možje ali drugi najbližji sorodniki. Nevarnost nasilja pa se zgolj poveča v času kriznih situacij, kot je situacija, v kateri smo trenutno, ali pa kot je bila na primer zadnja ekonomska kriza. Takrat negotovost naraste, povečata se anksioznost in nemoč zaradi novonastalih okoliščin, pri čemer se začnejo tisti z več moči pogosto znašati nad šibkejšimi,« poudarja Plazova.

»Vedite, da sedanja situacija – ali katera koli že – ne more in ne sme biti opravičilo za nasilje. Nikoli,« še dodaja in opozarja, da nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v družini, delajo tudi v času krize. »Čeprav je izvedba programov zaradi omejitev nekoliko drugačna in so osebni stiki oteženi, vam ponujamo pomoč in podporo prek telefona in drugih elektronskih sredstev,« pravi Maja Plaz. Pomoč SOS telefona je dosegljiva vsak delavnik od 9. do 15. ure (tel. 031 699 333 – lahko pokličejo nazaj, ponujajo tudi pogovor s psihoterapevtko) in vsak dan od 12. do 18. ure na 080 11 55. Lahko tudi prek elektronske pošte drustvo-sos@drustvo-sos.si. Obe varni hiši delujeta in sprejemata ženske in otroke, glede razpoložljivosti prostora pa je potreben klic na 80 11 55.

Večkrat žrtev sama ne zmore

V primeru ogroženosti je treba poklicati na 113. Alenka Drenik z novomeške policijske uprave poudarja, da se med preiskavo teh primerov pogosto izkaže, da je bil storilec že dlje časa nasilen. Vendar ga v preteklosti niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj ali prekrškov, ker o nasilju ni nihče spregovoril. »Pozivamo ljudi, naj si ne zatiskajo oči, ampak naj nasilje, za katero izvedo ali so mu priča, takoj prijavijo in s tem pomagajo žrtvam. Dostikrat žrtve same ne najdejo moči oziroma poguma, da bi spregovorile o nasilju, zato je prav, da to stori kdor koli, ki za to ve,« poziva Drenikova.