To ni dopis katerega od centrov za socialno delo, temveč generalne policijske uprave, kjer pozivajo, naj bo čas, ki ga preživljamo skupaj, zaznamovan z razumevanjem, spoštovanjem in potrpežljivostjo, piše novinar Toni Perić v novi številki Nedeljskega dnevnika. »Policija bo tudi v teh dneh izvajala vse ukrepe, da bo v primerih nasilja v družini v največji možni meri zaščitila žrtev, zoper storilce pa primerno ukrepala.«

Ravno v tistih dneh smo izvedeli, da je slovenjgraško sodišče po zaslišanju osumljenega za lanski napad na mariborsko sodnico Danielo Ružič njenemu partnerju na predlog mariborskega tožilstva odredilo prepoved približevanja. Naj spomnimo, da je mariborsko tožilstvo pred tednoma, devet mesecev po napadu na sodnico, vložilo zahtevo za uvedbo preiskave zoper osumljenega partnerja Ružičeve. Preiskovalna sodnica ga je medtem zaslišala in ugodila predlogu tožilstva za prepoved približevanja, saj je mogoče najti utemeljen sum, da je storil očitano kaznivo dejanje.

Kot piše Večer, odločitve o tem, ali bo preiskovalna sodnica uvedla preiskavo zoper osumljenega, za zdaj še ni, a prav dejstvo, da je prepoznala utemeljen sum, nakazuje, da bo preiskavo najverjetneje dopustila.

Mnogi otroci zaprti z nasilneži

Če se vrnemo k sporočilu policije: v prispevku generalne policijske uprave je zlasti bodlo v oči ocenjevanje: »Rečemo lahko, da za žrtve nasilja dom predstavlja večjo nevarnost, kot so ji – kljub virusu v teh dneh – izpostavljeni zunaj štirih sten. Šola, služba in drugi javni kraji so za žrtve vsaj začasen pobeg od nasilja, saj velikokrat poskuša nasilnež žrtev popolnoma odrezati od zunanjega sveta in izolirati od vseh znancev in prijateljev. Omejitev socialnega življenja tako za žrtve nasilja pomeni povečanje ranljivosti v družinskih odnosih.«

Spomniti je nujno zlasti na številne otroke. Mnogi so se razveselili dejstva, da bodo nekaj tednov doma s svojimi starši. Če pouk ne bi potekal po spletu, bi bile to lahko male počitnice. Vendar ne za vse otroke in ne za vse starše. Za tiste, ki so v svojih družinah žrtve psihičnega, fizičnega, ekonomskega, spolnega nasilja in zanemarjanja, družina in dom ne predstavljata varnega zavetja, kar naj bi bila primarna naloga družinskega gnezda.

Policijo smo povprašali, kakšni so statistični podatki. Sporočili so nam, da je policija v tednu od 16. do 22. marca obravnavala 23 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z enakim obdobjem lanskega leta, ko jih je bilo 19. Vendar je v letošnjem marcu do vključno 22. marca 2020 obravnavala četrtino manj kaznivih dejanj nasilja v družini kot v enakem obdobju februarja 2020.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

»Moj prehlad je lahko za nekoga zadnja pljučnica«

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj o koronavirusu meni dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, kako gospodarsko prihodnost vidi ekonomist dr. Jože P. Damijan, kdo so dobri ljudje izza mask, ki v teh dneh na terenu stojijo v prvih vrstah, kakšne so izkušnje staršev in šolarjev s poukom na daljavo, kje v zgodovini so izvedli prvo karanteno... – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.