Sklep o prepovedi približevanja, ki ga je preiskovalna sodnica slovenjegraškega okrožnega sodišča izrekla nekdanjemu partnerju napadene mariborske sodnice Daniele Ružič, je po naših neuradnih informacijah sodišče že razveljavilo, vendar naj bi ga nato preiskovalna sodnica ponovno odredila. Obramba osumljenega Andreja H. se je namreč na sklep o prepovedi približevanja pritožila, s pritožbo pa naj bi bila tudi uspešna. Po neuradnih informacijah naj bi v prid razveljavitvi sklepa o prepovedi približevanja najbolj močno govorilo že dejstvo, da je od napada na sodnico minilo že več kot devet mesecev. V tem času osumljeni ni nikakor ogrožal sodnice, tako da je ponovitveno nevarnost težko utemeljiti.

»Izvenrazpravni senat je o pritožbi odločil na seji dne 28. 3. 2020. Odločitev sodišča mora biti najprej vročena tožilstvu in obrambi osumljenega, zato o vsebini odločitve ne moremo dajati informacij,« so nam danes odgovorili na slovenjegraškem sodišču, kjer nam informacije o razveljavitvi prepovedi približevanja tako še niso mogli uradno potrditi ali zanikati. Smo pa vmes neuradno izvedeli, da naj bi sodišče po razveljavitvi ponovno izreklo prepoved približevanja, na kar se bo obramba lahko ponovno pritožila.

Na sodišču pa še vedno odločajo, ali bodo zoper Andreja H. uvedli tudi sodno preiskavo, ki jo je zahtevalo tožilstvo.

Spremenila svoje mnenje

Pregon za tožilstvo ne bo enostaven. Mariborski tožilci so od kriminalistov večkrat zahtevali, da dopolnijo krhko ovadbo, nazadnje pa so se le odločili, da vložijo zahtevo za sodno preiskavo. Po neuradnih informacijah predvsem zato, ker je sodnica spremenila svoje stališče. Če je sodnica svojega nekdanjega partnerja, s katerim sta se v času napada razhajala, vendar sta še vedno živela pod isto streho, po napadu vzela v bran in ga v javnem pismu opisala kot ljubečega, sočutnega in nenasilnega človeka, ki jo je ohranjal pri zavesti, ko se je borila za življenje, naj bi kasneje svoje stališče spremenila. Po neuradnih informacijah naj bi sodnica začela vedno bolj verjeti, da je bil napadalec vendarle njen partner, prav tako pa naj bi dejala, da se je v preteklosti že nasilno vedel.

A vprašanje je, ali bo njeno spremenjeno mnenje (napadalca v temi ni prepoznala) poleg nekaterih indicev dovolj za uvedbo kazenskega postopka in kasneje morebitne obsodbe trenutnega osumljenca. Policija orožja ni našla, konkretnejših dokazov pa policisti niso našli niti v hišni preiskavi, ki je sledila nekaj dni po napadu.

Po samem napadu je sodnica sicer na pomoč po telefonu poklicala prav nekdanjega partnerja Andreja H., ki je prišel iz hiše, ji pomagal in poklical reševalce. Policija je prepričana, da naj bi jo pred tem prav on tudi napadel.