»Maske bodo cenejše, zaposleni bodo imeli delo in denar za plačevanje davkov, pa tudi možnost okužbe dobavljenih mask bo bistveno manjša,« je v sporočilu poudaril podjetnik leta 2005, ki mu je priznanje izročil prav Janez Janša, tudi takratni predsednik vlade. Štrancar vodi podjetje, ki je z inovativno, slovensko tehnologijo razvilo proces čiščenja odmevnega genskega zdravila Zolgensma, in sodeluje v slovenskem konzorciju, ki razvija cepivo za koronavirus covid-19.

Vprašanje strategije nabave

Kot je v odprtem pismu predsedniku vlade navedel Štrancar, spremlja trud vlade glede korone virusa in ga podpira. Verjame, da v delo vlaga ogromno truda in odločitve glede prioritet niso lahke. »Predvsem pa zelo težko kontrolirate vse aktivnosti, ki se odvijajo v okviru vaših pooblastil. Zato bi vas rad opozoril na razpise za dobavo zaščitnih mask. V zadnjih dneh je bilo o teh zadevah veliko napisanega. Ne bom se spuščal v resničnost posameznih zgodb, temveč v strategijo nabave. Sprašujem vas, zakaj slovenska vlada ni zaščitnih mask naročila v izdelavo v slovenskih podjetjih na osnovi konkurenčnih ponudb. Idej je v Sloveniji ogromno, potencialnih izvajalcev ogromno. Ekipe civilne zaščite so se hitro organizirale in tudi maske že izdelujejo. Slovenci tiskajo 3D-maske in tehnologijo izvažajo tudi v ZDA,« je zapisal Aleš Štrancar.

Preberite še: Do zaščitnih mask s 3D-tiskom

Domače maske prej kot iz tujine

»Prepričan sem, da bi ob pravi organizaciji in vzpodbudi slovenske vlade lahko maske proizvedli prej, kot so obljubljene dobave iz tujine. In ne samo za lastno uporabo, temveč tudi za izvoz. Predvsem pa pet- do desetkrat ceneje. Pozivam vas, da vlada razveljavi razpis za nabavo mask in naroči izdelavo mask pri slovenskih podjetjih. Maske bodo cenejše, zaposleni bodo imeli delo in denar za plačevanje davkov, pa tudi možnost okužbe dobavljenih mask bo bistveno manjša.«