Univerza na Primorskem se je pridružila iniciativi Zaščitimo Slovenijo in v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola in Tehnološkim parkom Ljubljana natisnila prve zaščitne maske s 3D-tiskalnikom.

Na univerzi pojasnjujejo, da model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja več kot 99,99-odstotno učinkovitost. Maske so kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki jih v bolnišnicah sicer uporabljajo za respiratorje. Natisnjene so iz polilaktične kisline (PLA), ki je eden najpogosteje uporabljenih materialov v tej tehnologiji. Namenjene so večkratni uporabi in na voljo v dveh velikostih.

Preizkus v realnem okolju

Prve prototipe so že predali izolski bolnišnici, kjer jih bodo preizkusili v realnem okolju. Maske sicer izdelujejo raziskovalci iz laboratorija za interakcijo med človekom in računalnikom na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Glede na trenutne velike potrebe po zaščitnih maskah tako v Sloveniji kot drugod je zanimivo, da lahko s tiskalniki, ki so jih prejeli v okviru projekta InnoRenew CoE, zagotavljajo 24-urno tiskanje.

Platforma za ponudnike in iskalce mask

Niso pa na primorski univerzi edini, ki se te dni lotevajo 3D-tiska zaščitnih mask. Iniciativa Zaščitimo Slovenijo, ki so se ji pridružili na primorski univerzi, je pri nas zaživela z namenom povezovanja vseh tistih, ki lahko pomagajo s 3D-tiskanjem mask, in fizičnih oseb, ki maske potrebujejo. Pred dobrim tednom so tako pozvali vse, ki imajo 3D-tiskalnik, da se pridružijo množičnemu 3D-tisku mask.

Projekt so poimenovali Maska za prijatelja: »Trenutno se v ekipi osredotočamo na zagotavljanje ustreznosti filtrov in na vprašanje, kako jih zagotoviti v zadostnem številu,« so pojasnili v iniciativi.