Novosti:

- 33 novih okuženih včeraj in 3 nove smrtne žrtve, skupaj že 43

- 108 bolnikov v bolnišnicah, 38 na intenzivni negi

- Včeraj 8 pacientov odpustili iz bolnišnic

- Tomažič: V teh časih nihče ne sme biti sam

- Tomin: V času epidemije je za pomoč dodatno zaprosilo še več kot 1000 ljudi

- Kacin: V torek bo vlada ocenila, ali je trend upadanja števila novih okužb zadosten, da sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti

- Kacin: Točnega datuma o ponovni vzpostavitvi javnega prevoza še ni, a o tem teče razprava

Novinarsko konferenco si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Po najnovejših vladnih podatkih, je bilo včeraj 33 novih potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji. Skupno imamo tako že 1124 potrjenih okužb. Včeraj smo v Sloveniji zabeležili tri nove smrtne žrtve, skupno število pa sedaj znaša 43, je na vladni tiskovni konferenci sporočil Jelko Kacin. Glede starosti umrlih je Kacin povedal le, da je med njimi »veliko starejših«. Po njegovih besedah v intenzivni negi zaradi koronavirusne bolezni umre zelo malo ljudi. »Vse štiri ključne bolnišnice beležijo zelo dober izid zdravljenja v intenzivni negi,« je dejal.

Smrtnost je v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi drugimi državami razmeroma majhna. Zato je vzorec razmeroma majhen in je na njem težko sprejemati zaključke, kakšne posledice bo v posameznih starostnih skupinah pustil virus, je dodal.

Vzporedno z vladno tiskovno konferenco so izjave za javnost dajali tudi v UKC Ljubljana, kjer so svoje podatke o o aktualnih epidemioloških razmerah, delovanju porodnišnice in trenutnih razmerah predstavili predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek, Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Iz UKC-ja so sporočili, da so bile vse dosedanje žrtve starejše od 60 let in so imele poleg okužbe s Covid-19 tudi druge bolezni. Kljub stalni izpostavljenosti virusu zaščitna oprema pri zaposlenih deluje dobro. Med zaposlenimi je sicer 33 okuženih z virusom, a beležijo zgolj en prenos bolezni od bolnika. Po besedah Logarjeve se zaposleni, ki so se okužili v prvem valu, postopoma že vračajo v delovni proces. Okuženi sicer prihajajo z različnih oddelkov, vsakega posebej pa so tudi ustrezno epidemiološko obravnavali.

Zaradi epidemije na čakanju na delo tudi zdravniki, ponekod že pripravljeni na ponovno izvajanje prekinjenih programov

Zaradi epidemije novega koronavirusa je delo v bolnišnicah precej spremenjeno. Medtem ko v nekaterih nihče od zaposlene ne čaka na delo doma, jih je ponekod na čakanje odšlo precej, med njimi tudi zdravniki in medicinske sestre. Prav tako so v nekaterih bolnišnicah že pripravljeni, da bodo nekatere prekinjene storitve začeli spet izvajati.

Postelj za nove bolnike je še dovolj

V zadnjih dneh se je porast bolnikov s covidom-19 ustavil, se pa številka zaenkrat še ne zmanjšuje, je pojasnil Poklukar. Predvidoma po velikonočnih praznikih bodo ob sedanjih trendih epidemije začeli s postopnim odpiranjem specialističnih ambulant. Vse doslej prispete napotnice v UKC bodo ponovno ocenili nujnost obravnavne posameznih bolnikov, je še napovedal prvi mož UKC.

Na navadnem oddelku infekcijske klinike je sicer hospitaliziranih 33 bolnikov s covidom-19, vseh 13 na intenzivnem oddelku pa je mehansko ventiliranih. Po besedah Logarjeve so nekateri že v postopku odklapljanja z umetnega predihavanja pljuč, vendar še niso v fazi, da bi jih lahko varno odklopili z ventilatorjev.

Bolniki so še vedno hospitalizirani tudi na ortopedski kliniki, kapacitet še ne morejo začeti zmanjševati. A prostih postelj za bolnike, ki jih je treba sprejeti v bolnišnico, je dovolj, je zagotovila.

Kot je še pojasnila, je med hospitaliziranimi več moških, večina na oddelku je starih med 50 in 60 let. Na račun bolnikov iz domov za starejše pa je povprečna starost bolnikov na oddelku 68 let.

Za zdaj na infekcijski kliniki še uspejo zagotavljati normalne delovne pogoje z nekaj prilagoditvami. Največja obremenitev je na intenzivni negi, kjer delajo v 12-urnih turnusih. »Naporno je, ker ni normalnega bioritma,« je razmere opisala Logarjeva.

Opozorila je še, da so vse ostale bolezni vedno prisotne. »Nekdo, ki ima vročino, lahko ima pljučnico ali kako drugo bolezen,« je dejala. Poleg tega so z višjimi temperaturami postali aktivni tudi klopi, ki prenašajo klopni meningoencefalitis. Nekaj bolnikov s to boleznijo že zdravijo v UKC.

V ljubljanski porodnišnici do sedaj dva poroda okuženih z novim koronavirusom

V ljubljanski porodnišnici sta prejšnji vikend rodili dve porodnici, okuženi z novim koronavirusom. Na takšne porode so ustrezno pripravljeni in jih pričakujejo še več, je na današnji novinarski konferenci povedal predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek.

Oba poroda okuženih porodnic sta potekala nezapleteno. Prvo mamo, ki je rodila v petek, so odpustili v nedeljo, drugo bodo odpustili danes. Obe mami in otroka se počutijo dobro, je zatrdil Kavšek.

Za okužbo obeh porodnic so v porodnišnici vedeli vnaprej, zato so se na poroda lahko obsežno pripravili. Zagotovili so poseben prostor, prisotne babice in zdravnike pa opremili z zaščitno opremo.

Trenutno je v ljubljanski porodnišnici še ena porodnica, pozitivna na okužbo z novim koronavirusom, pričakujejo pa jih še več in so nanje pripravljeni.

»Tak porod je bolj kompliciran v smislu zaščitne opreme, ki jo morata nositi babica in zdravnik,« je dejal Kavšek, ki si želi, da bi porodnišnica namesto izposojene imela svojo zaščitno opremo. Kljub delu v spremenjenih okoliščinah se trudijo, da tudi porod okuženih porodnic poteka čim bolj naravno in na enak način kot običajni porodi.

Dojenček po porodu ostane skupaj z mamo, ki ji pojasnijo zaščitne ukrepe. »Tudi dojenje se svetuje v takem primeru. Zaenkrat so izkušnje dobre in tudi večina strokovne literature svetuje tak način obravnave,« je pojasnil Kavšek.

Mama virus sicer lahko prenese na otroka, a je z zaščitnimi ukrepi ta verjetnost majhna, je poudaril. Otroka ščitijo tudi protitelesa, ki jih dobi preko mame že v času nosečnosti, pa tudi preko dojenja. »Ni še dokazan prenos iz mame na plod med nosečnostjo,« je glede okužbe novorojenčkov dejal Kavšek.

Izjave predstavnikov UKC-ja si lahko ogledate na spodnji povezavi

Starejši bodo svojo starost ob vhodu v trgovino dokazovali z dokumentom

Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali od petka ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb, je danes sklenila vlada. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine.

Vlada, ki je v petek ranljivim skupinam na voljo za nakupovanje dala še zadnjo uro delovanja trgovin, je danes spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Pri tem je navedla, da lahko v prodajalnah z živili v času od 8. ter 10. ure ter zadnjo uro obratovalnega časa opravijo izključno ranljive skupine (invalidi, starejši od 65 let, nosečnice).

»Starejši od 65 let lahko opravijo nakup samo v tem času. Potrošnik, starejši od 65 let, izkazuje svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb,« so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Opozicija za sorazmernost pri rahljanju ukrepov in za upoštevanje stroke

V štirih strankah opozicije so se danes zavzeli za sorazmernost pri rahljanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ter za upoštevanje stroke. Kljub temu pa so vlado pozvali k odpravi nekaterih ukrepov, med njimi omejitev gibanja na eno občino, omejitev ur nakupovanja za starejše ter dodatnih pooblastil represivnih organov.

Opozicijski poslanci so ob robu izjave za medije pred poslopjem DZ, v kateri so se odzvali na slovensko depešo Svetu Evrope glede stanja medijev pri nas, komentirali tudi vladne napovedi o rahljanju nekaterih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

O odpravljanju ukrepov v torek

Vlada bo o tem, ali in kako bo zrahljala nekatere omejitvene ukrepe, odločala v torek. Takrat bo po Kacinovih besedah pretehtala, ali je trend rasti ali upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument za sprostitev nekaterih gospodarskih dejavnosti. Med možnimi je podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek v sredo naštel vulkanizerje, servise, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehnične trgovine.

Vlada razpravlja tudi o tem, kako bi vzpostavila lokalni javni prevoz. Rešitve gredo v smeri omejitve števila potnikov, vstopanja skozi srednja vrata, je naštel Kacin, a dodal, da »točnega datuma, kdaj bi se to lahko zgodilo, še ne more povedati, ker vlada o tem še ni odločala«. »Na našo večjo mobilnost se bo treba pripraviti in upoštevati navodila,« je ocenil.

Za boj proti koronavirusu imamo po njegovih besedah medicino, kjer je pot dolga in tvegana: »Če bi bilo okužb veliko, naše zdravstvo izziva ne bi zmoglo in ves čas bi morali veljati strogi omejevalni ukrepi«. Druga pot je znanost, a pot do cepiva bo po optimističnih ocenah trajala vsaj leto dni. Tretja pot je tehnologija, ki nam pomaga, da »vzdržujemo razmeroma normalno življenje«. Najpomembnejša pot pa je »naša lastna odgovornost, previdnost, solidarnost in vzajemnost«, je poudaril.

Z izzivom, da se virus ob sproščanju ukrepov ne bi spet bliskovito razširil, se spopadajo vse države. Napori gredo v smeri razvoja mobilne aplikacije, ki bi s pomočjo podatkov uporabniki sporočil, ali je bil nedavno v stiku z okuženo osebo in ali mu svetuje izolacijo, je povedal Kacin. Tu je v ospredju predvsem varstvo osebnih podatkov, zbiranje podatkov in čas hrambe teh podatkov.