Krizni časi so po izkušnjah iz preteklosti tudi priložnost za t. i. vojne dobičkarje, je v izjavi za medije pred poslopjem DZ poudarila Korčetova. Zato se ji zdi prav, da skozi preiskovalno komisijo »skušajo razbliniti« vse dvome, ki se pojavljajo v javnosti. V LMŠ namreč menijo, da je prav, da se dvomi o pravilnosti nabav zaščitne opreme za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom razčiščujejo sproti, da ne bi prišlo do »zastojev ali pozabljivosti pri posameznih akterjih«.

Kot je pojasnila poslanka LMŠ, vsak dan preko medijev spremljamo različne nasprotujoče si izjave akterjev, ki se ukvarjajo z nabavami in so na političnih funkcijah. Prav tako o dogajanju v zvezi s tem dobivajo različna sporočila državljank in državljanov. »Prav je, da začnejo te stvari dobivati nek kontekst in da smo tisti, ki zasledujemo resnico o tem, kaj se dogaja,« je dejala.

Tudi v časih, ko so pravila postopkov javnega naročanja razrahljana oz. veljajo drugače, je po njenih besedah treba zasledovati strokovnost, poštenost in transparentnost, sicer se v javnosti puščajo preveliki dvomi, zaupanje pa je porušeno.

Potrdila je, da se z drugimi opozicijskimi strankami usklajujejo tudi o tem vprašanju, pogovore pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, ko bo besedilo zahteve za ustanovitev komisije dobivalo končno obliko. »Pomembno je, da opozicija zasleduje isti cilj in mislim, da smo pri tem kar enotni,« je ocenila Korčetova, ki je morebitno ustanovitev preiskovalne komisije sicer najavila že v torek v zapisu na Twitterju.

Na vprašanje, koga bi pred preiskovalno komisijo želeli zaslišati, je odvrnila, da se »ve, kdo so akterji na političnih funkcijah«, ki so odgovorni za nabave, za pregled kakovosti materiala in za to, kakšne pogodbe se sklepa. Potem pa se bo sproti videlo, koga bi bilo treba še povabiti, je pojasnila.

Levica bo sklicala sejo

Glavni tarči sta v tem trenutku minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in obrambni minister Matej Tonin, pa je bil konkreten vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Tudi v Levici namreč ocenjujejo, da je preiskava poslov z zaščitno opremo zagotovo potrebna, zato bodo pri tem gotovo sodelovali.

Prav tako so ustanovitvi preiskovalne komisije naklonjeni tudi v SD, saj podpirajo namene, da "se ugotovijo vse morebitne nepravilnosti glede nabave zaščitne opreme". Se bodo pa do gradiva zahteve opredelili takrat, ko ga bodo prejeli.

Obenem so napovedali, da bodo v naslednjih dneh na to temo vložili tudi zahtevo za sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Pričakujejo, da bodo vse opozicijske stranke, pa tudi koalicija, tako prek komisije za nadzor javnih financ kot tudi preko morebitne na novo ustanovljene preiskovalne komisije "podprle težnjo, da se zadevam v zvezi z nabavo zaščitnih mask in ostale opreme pride do dna".

V SAB pa so se odločili, da zahtevo podprejo in sopodpišejo. V torek so sicer za STA spomnili, da so kot prva opozicijska stranka že tekom sprejemanja prvega protikoronskega megazakona predlagali poseben parlamentarni nadzor nad porabo in dodeljevanjem javnih sredstev. "Pri tem nas v LMŠ niso podprli in je očitno, da je vprašanje, kdo predlaga nadzor, stvar političnega prestiža," so opozorili v sporočilu za medije.

Kljub temu so se danes odločili, da zahtevo podprejo in sopodpišejo. Imajo pa pri tem dodaten predlog: preiskovalna komisija naj vključuje vse nabave v času epidemije koronavirusa in ne zgolj nabavo zaščitne opreme, kot to predlagajo v LMŠ.

"Prav tako opozarjamo, da je parlamentarna preiskava zlasti namenjena ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, zato v SAB pozivamo, da bi bilo bolj smiselno poiskati rešitev, ki bi netransparentno porabo javnega denarja dejansko lahko preprečila," so še zapisali.

Da gre v tem trenutku "bolj za nagajanje", pa je ocenil predsednik opozicijske SNS Zmago Jelinčič. Kot je v torek dejal za STA, se za zdaj o podpori preiskavi še ne more izreči, je pa poudaril, da je podatkov glede nakupa opreme še premalo. Če bi se ta komisija ustanavljala, je treba počakati vsaj še 14 dni, da se zadeve razčistijo, je dodal.

Državni zbor mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali DS. Če bi se pod zahtevo poleg LMŠ podpisali še v Levici in SAB, bi jih manjkali še štirje podpisi, če se bo pridružila še SD z 11 poslanci, pa bo podpisov več kot dovolj.

Tonin znova zavrnil očitke o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme

Obrambni minister Matej Tonin je danes znova odgovarjal na nekatere očitke glede nabave zaščitne opreme. Kot je pojasnil, je posredoval le v treh primerih nabave. Ko so odpovedali stalni dobavitelji te opreme, je poklical podjetnika Joca Pečečnika in Janeza Škrabca ter predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina.

»V tistih najbolj kritičnih trenutkih, ko smo spremljali sestanke s predstavniki zdravstvenih domov in bolnišnic, ko so zdravstvenemu osebju dobesedno tekle solze, ker ni bilo zaščitne opreme in ko ni bilo dobav, ko so stalni dobavitelji popolnoma odpovedali. V tistem trenutku sem poklical tri ljudi, za katere sem ocenil, da imajo v svetu takšne zveze in poznanstva, da bi nam lahko pomagali dobiti to opremo,« je povedal ob robu obiska 72. brigade Slovenske vojske v Črnomlju. »Vsi trije so se odzvali in pomagali Sloveniji,« je dejal Tonin.

Okoli opreme, ki jo je dobavilo podjetje Pečečnika Public Digital Infrastructure, pa so se pojavili očitki, da je prevoz preplačan. A Tonin pojasnjuje, da je ta problem rešen. »Pečečnik je povedal, da ko bodo vsi prevozi v Slovenijo izvršeni, bo potegnil črto. In če bo šlo za preplačila, bo ta denar vrnil. V kolikor bo sredstev premalo, bo zaprosil za dodatna sredstva. Tako da tukaj jaz ne vidim nobenih problemov, ker bodo računi zloženi na mizo,« je na to odgovoril Tonin.

Na nabavo zaščitne opreme sicer letijo številni očitki. Zaokrožila je tudi informacija, da je zavod za blagovne rezerve kupil maske, narejene iz papirja in gumic. Naročil naj bi jih pri podjetju Korez-Sorting Group.

Počivalšek: Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek so zlonamerni

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer danes na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. »Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem kaj je,« je zapisal.

Pri obvladovanju pandemije so pomembni tudi mehanizmi mednarodne pomoči. Tonin je pojasnil sodelovanje Slovenije v pomoči znotraj Nata in civilne zaščite znotraj Evropske unije (EU). Kot je povedal, je Slovenija v okviru mehanizma Nata za pomoč ob naravnih nesrečah zaprosila za strateški, letalski prevoz. »Sistem je naravnan tako, da če ima neka država določene zmogljivosti, ponudi drugi državi te zmogljivosti,« je dejal.

Pojasnil pa je tudi delovanje mehanizmov civilne zaščite znotraj EU. Slovenija je znotraj tega mehanizma ponudila pomoč več državam. Tako je Hrvaški pomagala ob potresu, ob epidemiji je pomoč nudila tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Severni Makedoniji. Pomagali so tudi Furlaniji-Julijski krajini, tja je bilo poslanih 500 zaščitnih oblek.

»EU je zgrajena na solidarnosti in vsaj mi se zavedamo, da če bo ta solidarnost propadla, bo z njo propadla tudi EU. Prav zato se Slovenija v okviru zmožnosti odziva in to pomoč tudi našim partnerskim ali prijateljskim državam ponuja,« je ob tem povedal Tonin.

Pojasnil je tudi, da Slovenija zaenkrat iz skupnega evropskega javnega naročila še ni dobila opreme. »Tukaj se vidi vsa tragika teh skupnih evropskih javnih naročil,« je dodal.

Na vprašanje novinarjev pa je Tonin povedal še, da kandidata za naslednika Alenke Ermenc že ima. Ime kandidata, ki bi lahko prevzel mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, pa bo razkril, "ko bo čas za to".