Novosti:

-Rakovec: Skrbi nas, da bi občine v epidemiji padle v likvidnostne težave

-Kacin: Sprostitve omejitve gibanja na daljše razdalje trenutno še ne bo

-Upravne enote bodo od sobote izdajale gradbena dovoljenja

-Počivalšek: V proizvodnih enotah ni žarišč koronavirusa

-Počivalšek: V okviru skupnega javnega naročila EU smo naročili 323 ventilatorjev, v Slovenijo jih je do zdaj prispelo 108.

-Počivalšek: Sklenili smo pogodbo za 53 milijonov mask v vrednosti približno 80 milijonov evrov brez DDV.

-Danes dogovor za postopno dodajanje izjem pri prodaji po velikonočnih praznikih. Prvi na vrsti so vulkanizerji in avtomehaniki.

Počivalšek: Po praznikih sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti; najprej vulkanizerji, avtomehaniki

Na današnjem sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji. Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom.

Pozneje načrtujejo tudi sproščanje prodajaln, ki pretežno prodajajo tehnično blago, kamor po ministrovih navedbah uvrščajo na primer belo tehniko in pohištvo.

Minister je spregovoril tudi o dobavi zaščitne opreme. »Ta trenutek razpolagamo z dovolj zaščitne opreme, pa tudi do sedaj skladišče nikoli ni bilo prazno,« je poudaril. Med drugim je tudi povedal, da je Slovenija v okviru skupnega javnega naročila EU naročila 323 ventilatorjev in nekaj milijonov mask, informacij o dobavi pa še ni.

Rakovec: Skrbi nas, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave

Kranjski župan Matjaž Rakovec je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril, da so župani »v prvi bojni liniji«, ko se zoperstavljajo novemu koronavirusu. Po njegovih besedah župane skrbi, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave, zato so zadovoljni s povabilom v vladno delovno skupino za pripravo ukrepov. Po njegovem mnenju sodelovanje med občinami in vlado poteka dobro.

»Svojo vlogo in večja pooblastila smo dobro izkoristili in pripomogli k zmanjšanju širjenja. Danes je bil posredovan predlog, da je treba tudi v normalnih razmerah povečati pooblastila županov in tako povečati gospodarski in socialni razvoj po občinah,« je pojasnil župan.