Po podatkih, ki jih je v nedeljo posredovalo ministrstvo za zdravstvo, so v zadnjih 24 urah v Španiji našteli 674 novih primerov smrti zaradi covida-19, kar je 135 manj kot v soboto. To je najnižje število žrtev v zadnjih desetih dneh in tudi prvikrat v tem obdobju jih je manj kot 700 v enem dnevu. Rekordno število v enem dnevu je bilo doseženo minuli četrtek, ko so našteli 950 umrlih. Od začetka pandemije pa do včeraj je v Španiji umrlo 12.418 ljudi, medtem ko je okuženih 130.756. Po podatkih je bilo v nedeljo odkritih 6023 novih primerov okužb, kar je 5 odstotkov več kot dan prej, vseeno pa je rast manjša v primerjavi s četrtkom, ko so zaznali 10-odstoten porast. Po interpretacijah španskih epidemiologov in drugih strokovnjakov so ti podatki znamenje, da je vrh okužb dosežen, in predvidevajo, da bo imela statistična krivulja poteka epidemije obliko obrnjene črke U, se pravi, da bo strmi rasti sledila umiritev oziroma stabilizacija kazalcev ter bo po nekem času začela padati. Ob tem opozarjajo, da bo vsaj še teden dni situacija kritična, predvsem v zdravstvenih ustanovah.

Po včeraj posredovanih uradnih podatkih je bilo doslej hospitaliziranih 58.744 ljudi, od teh jih je 38.080 že ozdravelo, intenzivno nego pa potrebuje še vedno 6861 bolnikov. Največje težave ima madridska regija s 37.584 okuženimi in 4941 umrlimi, predvsem v domovih za ostarele – ti so večinoma v zasebni lasti – kjer je zaradi covida-19 po ocenah umrlo okoli 3000 varovancev. Druga najbolj prizadeta pokrajina je Katalonija z 26.032 okuženimi in 2637 primeri smrti, sledi Castilla - La Mancha, kjer se je okužilo 9324 ljudi, umrlo pa jih je 786, v preostalih 14 avtonomnih pokrajinah so posledice manj porazne.

Zdravstvene ustanove v Madridu, predvsem bolnišnice, so na robu kolapsa, ker so njihove zmogljivosti krepko presežene in je zdravstveno osebje na robu obupa. Primanjkuje postelj, predvsem na oddelkih za intenzivno nego, številni bolniki ležijo na hodnikih, ni dovolj dihalnih aparatov, tako da se morajo zdravniki odločati, katere paciente bodo priklopili na te aparate in katere prepustili usodi. Primanjkuje tudi zaščitne opreme, kar je vzrok, da se je s koronavirusom okužilo okoli 15.000 zdravstvenih delavcev. Težave imajo tudi s trupli, njihovim prevozom, hrambo, sežigom in pokopom. Prav tako jih pesti pomanjkanje pripomočkov za testiranje, kar naj bi rešili danes s prvo pošiljko iz uvoza, ki obsega milijon hitrih testov, je včeraj sporočil španski premier Pedro Sanchez in hkrati napovedal obvezno karanteno za okužene brez simptomov. Vlada se zelo trudi, vendar pa kaže, da je reagirala prepozno. Pandemija je Španijo ujela nepripravljeno, k čemur sta prispevala proces privatizacije zdravstva in splošno varčevanje, kar je izpeljala prejšnja konservativna vlada premierja Mariana Rajoya (2011–2018).

Prvič je premier Sanchez razglasil izredne razmere oziroma alarmantno stanje 15. marca, s čimer je lahko uvedel karanteno in druge izredne ukrepe. Konec marca je ukrepe podaljšal za petnajst dni in zaostril gibanje prebivalstva ter zamrznil gospodarske dejavnosti. V soboto je napovedal, da bo od parlamenta zahteval še tretje podaljšanje izrednega stanja, do 26. aprila. Po španski ustavi je trajanje izrednih razmer namreč omejeno na največ 15 dni. Sanchez razmišlja, da bi po posvetu z znanstveniki po 9. aprilu sprostil zagon nenujnih gospodarskih dejavnosti, vendar zgolj pod strogimi varnostnimi ukrepi, med drugim z obveznim nošenjem zaščitnih mask in rokavic. V Španiji je nezaposlenost po razglasitvi izrednega stanja skokovito zrasla z novimi 900.000 ljudmi, ki so ostali brez dela, s tem se je skupno število nezaposlenih povečalo na 3,54 milijona. Po nekaterih napovedih bo do konca pandemije brez dela ostalo še dodatnih dva milijona ljudi. Vlada je že sprejela paket socialnih in ekonomskih ukrepov, predvsem za najbolj ranljive sloje. Sanchez je večkrat od evropske komisije zahteval tudi pomoč in se ne namerava odpovedati zahtevi, da Evropska centralna banka uvede tako imenovane koronaobveznice za financiranje obnove gospodarstva, kot je povedal pred dnevi.