Vlada tako med drugim še vedno predvideva ohranitev nekaterih ukrepov za družbeno distanciranje, razvoj medicinskih pripomočkov za zdravljenje čim več ljudi na daljavo zunaj bolnišnic in množično testiranje na novi koronavirus.

Kot je pojasnil Speranza, želijo testirati več milijonov Italijanov, da bi ugotovili, koliko se jih je okužilo, ali in kako so imuni ter koliko in katere regije se lahko vrnejo v normalno življenje.

Omenil je tudi načrte za odprtje več bolnišnic, namenjenih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ter razvoj mobilne aplikacije za sledenje okuženim in nudenje dostopa do zdravstvene oskrbe na daljavo zanje.

Vrnitve v normalnost ne bo

Po njegovih besedah pa bi bilo neodgovorno obljubljati datum vrnitve v polno normalnost. "Ne bo prišel en sam dan, ko bomo lahko rekli: Vsega je konec," je posvaril.

Italija je v karanteni že od 10. marca, po trenutnih določilih ukrepi veljajo do 13. aprila. Po navedbah več medijev pa bodo morda po tem datumu oblasti dovolile ponoven zagon v določenih vejah industrijske proizvodnje.

V soboto je dnevno število smrtnih žrtev v Italiji prvič po devetih dneh padlo pod 700, a skupno število smrtnih žrtev, to je 15.362, ostaja najvišje na svetu. Prvič od začetka epidemije je v soboto tudi upadlo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer za 74 na 3994. Podatke o novih okužbah in umrlih dnevno objavljajo okoli 18. ure.