»Ukrepi, ki se iztečejo 3. aprila, bodo zagotovo podaljšanji,« je povedal italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Boccia za televizijo Sky TG24. »Mislim, da je trenutno neprimerno in neodgovorno govoriti o ponovnem odpiranju,« je dodal.

Namestnica finančnega ministra Laura Castelli je medtem dejala, da bo verjetno treba vrednost paketa pomoči za prizadete družine in podjetja povečati s 25 na 100 milijard evrov. »Po mojem mnenju bo potrebnih najmanj 100 milijard,« je povedala.

Italija šele sredi pandemije

V Italiji je doslej za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že 10.779 ljudi, kar je največ na svetu, vse skupaj pa se je potrjeno okužilo 97.689 ljudi. Trenutno so okužbo zabeležili pri 73.880 ljudeh.

Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele na sredi pandemije. »Narobe bi bilo, da bi se sprostili,« je povedal minister za zdravje Roberto Speranza. Umirjanje rasti pa je po besedah vladnega svetovalca za zdravje Luce Richeldija razlog za še strožje ukrepe.

Sprejeti ukrepi sicer že povzročajo jezo med ljudmi. Najbolje se to kaže na Siciliji, kjer mora trgovine varovati policija, saj ljudje, ki si ne morejo privoščiti hrane, kradejo po trgovinah.

Hud dan v Franciji

Iz Francije danes poročajo o največjem številu smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu od izbruha epidemije v državi. V zadnjih 24 urah je umrlo 418 ljudi, skupno 3024, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni 19 zdravi 20.946 ljudi, kar je 1592 več kot v nedeljo. Od novih primerov je zelo težkih kar 424. Na intenzivni negi je skupno 5056 obolelih, kažejo vladni podatki.

V Franciji sicer med smrtne primere štejejo samo tiste bolnike, ki so umrli v bolnišnicah, ne pa doma ali v domovih za ostarele, poroča AFP.

Danska razmišlja o ukinitvi ukrepov proti pandemiji covida-19 po veliki noči

Danska bi lahko že sredi aprila začela postopoma odpravljati stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Če se bo napredek nadaljeval in bodo Danci prihodnja dva tedna še naprej tako razumno ravnali proti širjenju virusa, bo vlada po veliki noči nadzorovano in postopoma znova odprla državo, je danes dejala premierka Mette Frederiksen.

Tudi tretji test Merklove za koronavirus negativen

udi tretji test za okužbo z novim koronavirusom pri nemški kanclerki Angeli Merkel je bil negativen, je danes v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade. Kljub temu bo kanclerka tudi v prihodnjih dneh ostala v izolaciji in bo delala od doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski parlament sprejel zakonodajo o izrednih razmerah

Madžarski parlament je danes sprejel zakonodajo o izrednih razmerah, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.

Orbanova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Za novo zakonodajo je glasovalo 138 od skupno 199 madžarskih poslancev, 53 jih je bilo proti. Za sprejetje je bila potrebna dvotretjinska večina.

Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

Madžarska opozicija je do nove zakonodaje kritična, češ da je izključila parlament iz procesov odločanja v državi, Orbanu pa dala nepotrebne in neomejene pristojnosti, s katerimi bo lahko samo še utrdil svojo vladavino.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je danes po sprejetju zakonodaje poudarila, da ta Orbanu in njegovi vladi daje bianko menico za omejevanje človekovih pravic. "To ni način za soočanje s krizo, ki jo je povzročila pandemija covida-19," je izpostavil direktor AI za Madžarsko David Vig. Dodal je, da potrebujemo močna varovala, ki bi zagotovila, da so vsi ukrepi, sprejeti v času izredni razmer, nujni in sorazmerni za zaščito javnega zdravja.

Na Madžarskem so do danes potrdili 447 okužb z novim koronavirusom, od nedelje 39. 15 ljudi je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo.

Avstrija zaostruje ukrepe v boju proti koronavirusu

Avstrija zaostruje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim je vlada napovedala zaprtje vseh hotelov, v trgovino pa gredo lahko ljudje samo z zaščitno masko. Te bodo trgovci razdelili med kupce, ki jih bodo morali sami plačati. Tam je danes število smrtnih žrtev covida-19 doseglo 108.

Vučić grozi Srbom s 24-urno policijsko uro

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. »Ali bo odločitev sprejeta, je odvisno samo od državljanov in njihovega obnašanja,« je dejal. Odločitev glede tega bo sprejel v naslednjih treh do štirih dneh, je napovedal za Prvo TV.

Vučić je dejal, da podatki kažejo, da se ljudje še preveč gibljejo naokoli, zlasti v mestih. »Najhujša situacija je v Beogradu. Kjer je največje žarišče in največja nevarnost,« je dejal. Poudaril je, da polovica okuženih prihaja iz srbske prestolnice, na koncu pa da jih bo po njegovih ocenah najmanj 60 odstotkov.

V Španiji zabeležili nekoliko manj mrtvih zaradi covida-19

V Španiji, kjer je koronavirusna bolezen 19 po Italiji zahtevala največ življenj na svetu, so v enem dnevu zabeležili nekoliko manj žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 812 ljudi, skupno 7340, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za zdravje. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je 85.195, skoraj 6400 več kot v nedeljo. Doslej je ozdravelo skupno 17.000 ljudi.

V Belgiji skupno več kot 500 smrtnih žrtev covida-19

V Belgiji je covid-19 zahteval skupno 513 življenj, potrdili so skupno 11.899 okužb z novim koronavirusom, so danes sporočile pristojne oblasti. Se pa je v zadnjih 24 urah nekoliko zmanjšalo število ljudi, ki so jih morali odpeljati v bolnišnico ali premestiti na intenzivne oddelke.

Madžarski parlament o podaljšanju izrednih razmer

Na Madžarskem so se minuli četrtek iztekle 15-dnevne izredne razmere. Poskus, da bi jih nemudoma podaljšali, je prav tako minuli teden propadel, saj je opozicija nasprotovala izredni obravnavi z utemeljitvijo, da si želi premier Viktor Orban pridobiti vladanje z odloki brez časovne omejitve. Novo obravnavo naj bi parlament začel danes.

Zakonodaja predvideva podaljšanje izrednih razmer za nedoločen čas. V skladu s predlogom bi lahko vlada Viktorja Orbana odločala z odloki, pri čemer ne bi potrebovala potrditve parlamenta. Predlog predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

Podaljšanje izrednih razmer mora podpreti dve tretjini poslancev, ki jih vladajoči Fidesz tudi ima. Vendar poznavalci menijo, da zaradi pandemije novega koronavirusa ni mogoče vnaprej potrditi, da bo predlog dejansko dobil potrebno število glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik Belorusije proti virusu priporoča vodko za dezinfekcijo in pitje

Belorusija je edina od 54 članic Evropske nogometne zveze, kjer športna tekmovanja niso prekinjena zaradi pandemije koronavirusa. Verjetno je to tudi posledica avtoritarnega načina vodenja države; njen predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, pravi: »Bolje je umreti na nogah, kot živeti na kolenih.«

Lukašenko je že pred tem presenetil z izjavami oziroma razmišljanjem. Najprej je dejal naj gredo ljudje raje na polja, saj se približuje čas setev in drugih spomladanskih opravil, nato pa je prebivalcem Belorusije svetoval naj si roke umivajo z vodko in jo nato tudi spijejo. »Tako kot je treba vsak dan spiti med 40 in 50 mililitrov vodke, je za boj proti virusu dobro tudi dvakrat ali trikrat na teden obiskati savno,« je dejal Lukašenko.

V Iranu še 117 žrtev covida-19

V Iranu je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala še 117 življenj, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Skupno število žrtev se je povzpelo na 2757.

Na Kitajskem še vedno beležijo nove okužbe s koronavirusom

Na Kitajskem so zabeležili 31 novih okužb z novim koronavirusom, od tega so jih 30 potrdili pri tistih, ki so prišli iz tujine. Zabeležili so tudi štiri nove smrtne žrtve, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje v Pekingu.

Še vedno pa vlada precejšnje nezaupanje v pravilnost uradnih statistik glede novega koronavirusa, ki se je začel širiti iz kitajskega mesta Wuhan. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi bile realne številke okužb in smrtnih žrtev covida-19 precej višje.

Kitajska centralna banka je danes na najnižjo raven v petih letih znižala obrestno mero, po kateri centralna banka posoja denar komercialnim bankam, in sicer z 2,4 na 2,2 odstotka. Hkrati je v finančni sistem vložila dodatnih 50 milijard junanov (okoli 6,4 milijarde evrov), s čimer želi Kitajska prebroditi krizo, ki jo povzroča koronavirus.

Japonska bi lahko prepovedala vstop iz ZDA in večine Evrope

Japonska bo zaradi novega koronavirusa prepovedala vstop vsem tujcem, ki bodo prišli iz ZDA, Kitajske, Južne Koreje in večjega dela Evrope, navedbe japonskih vladnih virov navaja japonski časnik Asahi.

Trenutno je vstop na Japonsko prepovedan tistim, ki so prišli iz določenih delov Kitajske in Južne Koreje ter 21 evropskih držav. Tisti, ki so prišli iz drugih delov Kitajske in Južne Koreje ter območja ZDA, pa morajo v samoizolacijo za dva tedna po prihodu.