»Velika večina okuženih s covidom-19, to je od 50 do 75 odstotkov, je popolnoma brez simptomov, vendar predstavljajo močan vir okužbe,« je zapisal profesor Sergio Romagnani, strokovnjak za klinično imunologijo z Univerze v Firencah, v pismu, naslovljenem na toskansko regionalno vlado. Tako kažejo rezultati raziskave, opravljene v idilični beneški vasici Vò Euganeo s 3300 prebivalci, kjer se začela tragedija, ki zdaj pretresa vso Italijo.

V začetku februarja so starejša domačina iz te vasice, Adriana in Renata, sprejeli v bolnišnico zaradi pljučnice. Po dveh tednih zdravljenja se njuno stanje ni izboljšalo in zdravnik se je odločil, da ju testira na koronavirus. Rezultat je bil pri obeh pozitiven, zato so ju premestili na infekcijski oddelek bolnišnice v Padovi. Ob tem se je postavilo vprašanje, kje sta se starostnika okužila, saj niti 77-letni Adriano niti 83-letni Renato nista bila na Kitajskem, prav tako nista bila v stiku z osebami, ki so kazale znake okužbe. Takrat so menili, da sta ta dejavnika glavna, ko so se spraševali o možnosti prenosa okužbe. A je nadaljnja preiskava pokazala, da sta upokojenca pred boleznijo dolge ure kvartala v enem od domačih lokalov. Po tem sklepajo, da ju je okužil nekdo, ki sicer ni imel značilnih simptomov.

Adrianu se je 19. februarja zdravstveno stanje nepričakovano poslabšalo, dva dni zatem je umrl. Bil je prva smrtna žrtev covida-19 v Italiji. Načelnik Vò Euganea Giuliano Martini je še isti večer, 21. februarja, uvedel brezpogojno samoizolacijo za vse vaščane, italijanska vlada pa je dva dni pozneje ukazala popolno zaprtje vasi, tako da nihče ni smel ne vanjo ne iz nje, razen transporta z nujnimi potrebščinami. V sodelovanju s profesorjem Stefanom Meriglianom z medicinske fakultete padovske univerze so testirali vse prebivalce vasi. Rezultati pokazali 89 okuženih med prebivalci in na veliko presenečenje jih kar 50 do 75 odstotkov ni kazalo znakov okužbe ali pa so bili ti zelo blagi. Merigliano ugotavlja, da se to ni dogajalo še pri nobeni drugi epidemiji v zadnjem stoletju. »Tako visok odstotek ljudi brez simptomov pomeni izredno veliko nevarnost, ker te osebe še naprej živijo kot običajno in lahko okužijo zelo veliko ljudi,« poudarja dr. Andrea Crisanti, profesor za epidemiologijo in virologijo na padovski univerzi in londonskem Imperial Collegeu.

Po teh ugotovitvah sta se Merigliano in Crisanti z dovoljenjem vlade odločila spremeniti Vò Euganeo v nekakšen laboratorij za ugotavljanje, kako se virus obnaša. Dvanajst dni po prvem testiranju, 6. marca, je raziskovalna ekipa s padovske univerze ponovno testirala vse krajane in ugotovila le še osem okuženih, od katerih jih je bilo šest v stiku s potrjenimi okuženimi pri prvem testu. Po dognanjih dr. Romagnanija jim je z izolacijo vseh okuženih, naj si bo s simptomi ali brez simptomov, uspelo v nekaj dneh zmanjšati število obolelih z 88 na 8 primerov, zato poudarja, da je nujna prava strategija testiranja. Po besedah Crisantija pa študija dokazuje, da je inkubacijska doba dva tedna in da mora sleherna strategija za uspešno zajezitev pandemije upoštevati visoko število okuženih brez značilnih simptomov, ki se niti ne zavedajo, da so prenašalci virusa.