V ospredju pogovorov je bila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izmenjava zapornikov. Gre za nerešeno vprašanje, ki je doslej oviralo morebitne neposredne mirovne pogovore med stranema.

Po današnjih navedbah tiskovnega predstavnika afganistanskega sveta za nacionalno varnost Džavida Fajsala so na pogovorih kot opazovalci sodelovali predstavniki Rdečega križa. Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da so pogovori potekali v torek.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je potrdil "tehnične pogovore" talibanske delegacije s predstavniki afganistanske vlade.

Afganistanska vlada je v ponedeljek sporočila, da ne bo izpeljala za torek načrtovane izpustitve stotih talibanskih zapornikov, in dodala, da so potrebni nadaljnji pogovori.

Talibani in afganistanska vlada so nedavno izrazili pripravljenost na izmenjavo zapornikov. Še pred 10. marcem, ko so bila napovedana pogajanja med sprtima stranema, ki so jih kasneje preložili, je bila predvidena izpustitev približno 5000 talibanskih zapornikov.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je nato 11. marca izdal odlok o postopni izpustitvi okoli 1500 talibanskih zapornikov še pred začetkom mirovnih pogajanj, ostalih 3500 naj bi izpustili kasneje.