Celjsko tožilstvo je oktobra lani na sodišče vložilo obtožnico zoper dvanajst obtoženih, ki so se ukvarjali z neupravičeno proizvodnjo in razpečevanjem prepovedane droge – konoplje. Policisti in kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je četverica od njih delovala kot hudodelska združba, za dva je preiskovalni sodnik po pridržanju in zaslišanju odredil pripor. Tam sta torej pristala Marko Senič in Radomir Marković, ki pa sta se že pokesala in s tožilstvom še pred predobravnavnim narokom sklenila sporazum o priznanju krivde.

Kot je za Dnevnik povedala predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli, je bila upoštevaje predložena sporazuma Marku Seniču izrečena zaporna kazen dve leti in osem mesecev zapora, ob tem pa še stranska denarna kazen v višini 3000 evrov, obtoženemu Radomirju Markoviću pa leto in 10 mesecev kazni ter stranska denarna kazen v višini 500 evrov. »Obema sta bila v zaporno kazen všteta pridržanje in pripor, obema pa je bil pripor tudi podaljšan do nastopa kazni. Sodba še ni pravnomočna,« so še sporočili iz sodišča.

Tovarna trave

Kot je mogoče razbrati iz obtožnice, sta se Senič in Marković skupaj še z dvema članoma hudodelske združbe T. Z. in M. R. združila z namenom neupravičene proizvodnje, prodaje, posredovanja pri prodaji ter hrambe prepovedane droge za nadaljnjo prodajo končnim kupcem. Od novembra 2018 do sredine junija lani so v Celju organizirali proizvodnjo in hrambo, vloge pa so si med seboj natančno razdelili. Senič je kupil prostore in se pri tem povezal z M. R. ter Markovićem ter se z njima in T. Z. dogovoril za pripravo prostorov za proizvodnjo. Skupaj s preostalimi je sadil rastline konoplje, jih gojil, oskrboval, žel, sušil in hranil, za hranjenje že posušene konoplje, ki so jo pridobili z obiranjem in sušenjem, pa je najel še dodatne prostore za hrambo in poskrbel tudi za prevoz konoplje. Od novembra 2018 do konca maja lani so vsi štirje člani združbe postavili najmanj dva nasada, v katerih so v umetnih pogojih vzgojili neugotovljeno število rastlin konoplje, iz njih pa pridelali skupaj najmanj 52 kilogramov posušene konoplje, ki so jo z namenom nadaljnje prodaje hranili v najetih prostorih v Celju. V enem od teh so hranili najmanj 20 kilogramov, v drugem še dodatnih 25,6 kilograma ter v drugih najetih prostorih dobrih 2,4 in dobrih 4,2 kilograma. Eden od obtoženih pa je z namenom, da bi prikrili proizvodnjo konoplje v Celju, neupravičeno speljal elektriko mimo števca.

Tako pridobljeno konopljo je Senič prodajal odjemalcem, prav tako pa je soobtoženim pomagal in svetoval pri prodaji snovi in tehničnih sredstev oziroma pripomočkov, kot so dušilke, luči, ventilatorji, zemlja in gnojila za gojenje konoplje v umetnih pogojih. Rastline so soobtoženim dobro uspevale in nekatere so zrasle tudi do enega metra, preden so jih poželi.