V začetku marca sta odvetnik Jani Toplak in višja državna tožilka Januša Kušar Rotman sklepala sporazum o priznanju krivde. Na sestanku si je Toplak prizadeval obtoženega Lana Huzjaka prikazati v najboljši možni luči. Razlagal je tožilki, kako se je najstnik pokesal in si uredil življenje. Ter da nikdar več ne bo preprodajal mamil, temveč bo pridno obiskoval srednjo šolo. Tožilka se je strinjala s sedemmesečno pogojno zaporno kaznijo z dveletno preskusno dobo in podpisala sporazum. Izrazila pa je zelo utemeljen dvom, da se bo kmalu spet srečala z 19-letnim Mariborčanom.

Vedela je namreč nekaj, česar ni vedel advokat. In sicer, da bodo že tistega popoldneva kriminalisti znova potrkali na domu Huzjakovih. Med hišno preiskavo so spet našli večjo količino sintetičnih drog (MDMA, amfetamin, LSD) pa tudi kokain in konopljo. Mladeniču so zasegli še 4590 evrov gotovine in tri elektronske tehtnice za natančno tehtanje opojnih substanc.

Pripor mu je zbrisal pobalinski nasmeh

Drobni in golobradi Mariborčan, ki bi mu po videzu pripisali največ 16 let, se je pobalinsko nasmihal, ko so ga kriminalisti 5. marca privedli na zaslišanje h preiskovalnemu sodniku. Smeh ga je kmalu minil: zaradi ponovitvene nevarnosti ga je sodnik vtaknil v pripor.

Kriminalisti so mu prišli na sled po zaslugi odkritosrčnih dijakov ene izmed mariborskih srednjih šol, ki jih je podravnateljica povabila k izpolnitvi anonimne spletne ankete o prisotnosti mamil na šoli. Več dijakov je odgovorilo, da je mamila mogoče kupiti pri Huzjaku. Vodstvo šole je o tem obvestilo pristojne organe in s tem zaustavilo mladeničevo preprodajalsko kariero.

Toplak in Kušar-Rotmanova sta se znova sestala danes. Pred začetkom predobravnavnega naroka na okrožnem sodišču v Mariboru sta sklenila sporazum o priznanju krivde, ki ga je zatem podpisal tudi obtoženi in se pokesal predsedujoči sodnici Danili Dobčnik Šošterič. »Minula dva meseca v priporu sta me dodobra izučila in tega ne bom nikoli več počel,« ji je zagotavljal in za hrbtom mencal orokavičene dlani. »Rad bi se postavil na noge in nadaljeval izredno šolanje (na zasebni srednji šoli, op.p.).« Sodnico je še prosil, naj mu vrne zaseženo gotovino, ki je po njegovih besedah ni zaslužil s preprodajo mamil, temveč naj bi mu večino dali starši za opravljanje vozniškega izpita, ostalo pa je dobil za rojstni dan.

Sodnica mu bo vrnila denar

Na opoldanskem naroku za izrek kazenske sankcije je sodnica delno sledila sklenjenemu sporazumu. Upoštevala je dogovorjeno kazen in Huzjaka zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami obsodila na 18 mesecev zapora. Odslužiti ga bo smel na odprtem oddelku. Sodnica mu je še podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe in sklenila, da mu bo sodišče vrnilo zaseženih 2500 evrov, ki naj bi jih prejel od svoje matere.

»V bodoče se ne ukvarjajte več s tem,« mu je še požugala Danila Dobčnik Šošterič in ga opomnila na okoliščino, da vse bolj stopnjuje svoje kriminalne delikte. Kot mladoletnik je bil kaznovan zaradi goljufije, ker je namesto mobilnega telefona, ki ga je prodajal preko spleta, kupcu v paketu poslal zgolj čokoladno tablico. Ob tem Huzjaka čaka še obsodba na podlagi marca sklenjenega sporazuma o priznanju krivde. Ker zadeva ni prednostna, jo bo mariborsko sodišče obravnavalo šele, ko bodo odpravljeni ukrepi zaradi pandemije.