Družba Karex ima sedež v Maleziji, zadolžena pa naj bi bila za vsak peti kondom, ki je narejen na svetu. V podjetju so sicer v petek ponovno zagnali tovarno, po tem ko je bila ta zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa zaprta teden dni.

Iz družbe so sicer sporočili, da je večina kondomov proizvedena na Kitajskem in v Indiji, a imata tudi ti dve državi veliko ukrepov proti boju z virusom in proizvodnja ne teče normalno.

Proizvodnja se je zmanjšala, povpraševanje pa povečalo

Ob zmanjšani proizvodnji se je povpraševanje po kondomih dvakrat povečalo, je za Bloomberg dejal direktor podjetja Karex Goh Miah Kiat. Kot je povedal, so ljudje več doma, zaradi negotove prihodnosti pa si ne želijo imeti otrok, zato se je raba kondomov povečala.

Možna občutna podražitev

Podjetje letno proizvede več kot pet milijard kondomov, tudi za najbolj priznana podjetja, kot je recimo Durex, izvaža pa jih v več kot 140 držav. Zaradi nastale situacije, v kateri se je svetovna zaloga zmanjšala za 50 odstotkov in je na zalogi zgolj še za dva meseca kondomov, pa bi njihova cena lahko tudi poskočila, saj kljub ponovnem zagonu tovarne, obrat dela le »s polovično paro«.

»Še vedno svojim delavcem plačujemo polne plače, oni pa na delo hodijo le za polovični čas, kar bo podjetju povečalo stroške. Te bi lahko pokrili z povišanjem cene produkta,« je še dejal Goh.