Podjetje je omogočilo brezplačen dostop do načrtov za proizvodnjo respiratorja modela PB 560, ki je po poročanju irske javne radiotelevizije RTE namenjen uporabi ljudem vseh starosti tako v bolnišničnem okolju kot tudi doma. Gre za deset let star model, ki se trenutno prodaja v 35 državah.

»Z odprtim deljenjem načrta tega modela želimo prispevati k svetovni proizvodnji respiratorjev v času boja proti covidu-19,« besede namestnika predsednika uprave Medtronic Boba Whita povzema RTE. Podjetje je javno objavilo vso dokumentacijo, povezano z respiratorjem, vključno z načrtom razvoja in proizvodnje, kodo za programsko opremo pa bo javno objavilo v naslednjem koraku.

To pa ni prvič, da se je ime tega irskega podjetja pojavilo v svetovnih medijih v povezavi s proizvodnjo dihalnih naprav v času trenutne pandemije. Kot poroča ameriški tehnološki medij Techcrunch, je bilo podjetje pred kratkim v stiku z direktorjem ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Teslo Elonom Muskom, ki se želi odzvati na pandemijo s proizvodnjo respiratorjev.

Številna podjetja po svetu so se zaradi vsesplošnega pomanjkanja respiratorjev v času trenutne krize začele odzivati s preoblikovanjem proizvodnih linij, da bi lahko začeli proizvajati te naprave, ki so ključne pri zdravljenju najbolj kritično obolelih s covidom-19.

Gre namreč za opremo, ki omogoča ritmično prezračevanje pljuč pri bolnikih, ki ne morejo dihati, strokovno pa je znana pod imenom medicinski ventilator. Ena od hujših oblik obolenja s covidom-19 je pljučnica, pacienti s hudimi primer te pa potrebujejo pomoč pri dihanju.

Dolgi čakalni roki

Slovensko ministrstvo za gospodarstvo je prejšnji teden potrdilo, da je v sklopu dobave večje količine zaščitne opreme v postopku tudi nabava 300 respiratorjev. Kot rok dobave je navedlo sredino oz. konec aprila, ob tem pa opozorilo, da so logistični tokovi trenutno okrnjeni.

Svetovno pomanjkanje teh naprav pa poročanju različni medijev pomeni, da so dobavni roki lahko tudi več mesecev. Zaradi tega se je tudi v Sloveniji v zadnjem času več pobud za razvoj lastnega respiratorja.

V Zbornici elektronske in elektroindustrije so že prejšnji teden oblikovali iniciativo Slovenski respirator. Gre za pobudo ožjega kroga gospodarstvenikov, direktorjev pomembnih podjetij in ustanov za preverjanje zamisel o izdelavi domačega respiratorjev. Pri prototipi v sklopu pobude so bili pripravljeni že pretekli teden, so poročale Finance.

Pomoč pri razvoju slovenskih respiratorjev so ponudile tudi domače raziskovalne ustanove.