Po prihodu v karanteno v Velenje so vseh 42 ponovno testirali na okužbo z novim koronavirusom. Na testiranju v Španiji so bili namreč izvidi vseh negativni. Testiranje bodo ponovili čez šest in nato še čez 14 dni, je v petek pojasnil velenjski podžupan Peter Dermol.

Vračanje Slovencev v domovino se nadaljuje

Slovenske oblasti za danes iz Madrida načrtujejo letalski prevoz za novo skupino Slovencev, ki so obtičali v tujini. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da je polet načrtovan ob 21. uri, letalo pa bo v Sloveniji pristalo okoli polnoči. Iz Skopja in Prištine pa naj bi danes prispeli letali s po petimi Slovenci.

Najprej bo letalo iz Zagreba v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, iz Španije se bo vrnilo s 45 slovenskimi državljani, na njem pa bodo tudi madžarski, avstrijski in hrvaški potniki, je za Televizijo Slovenija pojasnil Šter. Dodal je, da bo najprej pristalo v Ljubljani, nato pa poletelo naprej do Zagreba, tako da bo tranzit treba zagotoviti le za Avstrijce, ki bodo iz Ljubljane odšli v svojo domovino.

Karantena na novi, neznani lokaciji

Po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina gre pri načrtovanem poletu iz Madrida za največji »humanitarni podvig«, ki vključuje tudi državljane Španije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

»Vsi tujci bodo takoj po pristanku odpeljani v svoje države, za našo skupino pa je pripravljena karantena na novi lokaciji,« je dejal Kacin. Kje, ni pojasnil. Tudi Šter je dejal, da ne ve, kje bodo nastanili novo skupino slovenskih državljanov. Pojasnil je le, da so rešitev našli s kolegi iz civilne zaščite.

Danes po besedah Kacina potekata še dve evakuaciji slovenskih državljanov iz tujine. Na letališču Jožeta Pučnika naj bi tako pristali letali iz Skopja in Prištine, na katerih naj bi bilo po pet Slovencev. »Letala prihajajo po svoje državljane in pripeljejo naše,« je dejal Kacin in dodal, da bo za pripeljane Slovence odrejena karantena.