Voditelj mora ves čas iskati ravnotežje med interesi finančnega kapitala, človeškega kapitala in drugimi zunanjimi deležniki, je prepričan Robert Golob, predsednik uprave Gen-I, najboljšega zaposlovalca v kategoriji velikih podjetij.

V dveh letih podvojitev zaposlenih

»Poudarjam ravnotežje. Na prvo mesto bi postavil oblikovanje poslanstva podjetja in jasno komunikacijo do vseh zaposlenih. Vizija mora nagovarjati in razvijati spekter naših inteligenc in kapitalov vseh. Kot vodja ekipe pa moraš poskrbeti primarno za svoje sodelavce. Naloge, ki jih imaš, ko vodiš enega sodelavca ali pa če si predsednik uprave, so z vidika vodenja ekipe povsem enake,« je na vprašanje, kako vidi sodobno voditeljstvo, odgovoril Golob. Ko so v Gen-I postavljali vizijo 2030, so si za enega od ciljev zastavili tudi preobrazbo podjetja iz trgovca in dobavitelja elektrike v tehnološko storitveno podjetje. »Če hočemo to doseči, bodo poleg investicij v digitalizacijo poslovanja ključna prav vlaganja v naše kadre. V zadnjih dveh letih smo podvojili število sodelavcev na petsto. In to je bila največja finančna investicija v podjetju,« je pojasnil Golob in dodal: »Osnovna kadrovska praksa, o kateri pa nihče ne govori prav dosti, so dostojne plače in sistem nagrajevanja uspešnosti. Pri nas sodelavce nagrajujemo glede na dejansko poslovanje podjetja in njihov prispevek k temu. Smo okolje, ki je zares pripravljeno priznavati prispevek posameznika. To je eden pomembnejših gradnikov naše kulture.«

Niti družina niti superprofesionalna ekipa

»Iskreno povedano, poskušamo delati po zdravi pameti in slediti trendom na tem področju. Mislim pa, da je na koncu bistvo zgolj v tem, da se resno vzame krilatico, da so ljudje naše največje bogastvo. Seveda so vedno tu finančne in poslovne omejitve, a če je vrednostni sistem na pravem mestu, se da znotraj omejitev narediti marsikaj,« nam je zapisal Andraž Tori, direktor visokotehnološkega podjetja Zemanta, ki je slavilo v projektu Zlata nit v družbi srednje velikih podjetij. Na vprašanje, kaj pri njih posebnega pri kadrovski politiki in praksi, pa je odgovoril: »Roko na srce – in osnovna kultura v modernih IT-podjetjih je relativno podobna – fleksibilen delovni čas, sproščeni odnosi med sodelavci, brez posebnih pravil oblačenja in manj formalen, nekoliko bolj sploščen sistem sprejemanja odločitev. Morda omenimo kulturno raznolikost. V pisarni smo vzpostavili ekipo, ki skrbi za pregledovanje oglaševanih vsebin, preden se lahko objavijo. Ekipa pregleduje primernost oglasov tako v vsebinskem kot slovničnem in uporabniškem smislu v kar devetih jezikih, kar pomeni, da imamo v ekipi veliko tujcev, ki v ljubljansko pisarno vnašajo mednarodno vzdušje. Ker so naši produkti globalni, je pomembno, da se tega vsi zavedamo.« V zadnjih treh letih so potrojili število zaposlenih, z 20 na več kot 60 ljudi.

Zmožnost za agilno prilagajanje

V podjetju Red Orbit je povprečna starost le 36 let. »Mladost se meri po energiji in zmožnosti za agilno prilagajanje na spremembe in trende. Zrelost pa se meri po visoki stopnji odgovornosti in sposobnosti učenja ter sprejemanja drugačnosti,« je hudomušno povedal Andraž Štalec, direktor podjetja Red Orbit, najboljšega zaposlovalca v kategoriji mala podjetja, kjer sta na prvem mestu dobro počutje in dobro delovno okolje. »Povezanost in zaupanje sta tukaj na prvem mestu, kar pa še ni dovolj za zdravo jedro. Posamezniki morajo razumeti smisel svojega dela in videti svoj razvoj v podjetju. Veliko vlagamo v izobraževanje ekipe in na zelo kreativne načine vnašamo novosti v svoj delovni dan. Zavedamo pa se tudi, da je psihološka varnost med ključnimi za napredek vsakega posameznika. Zato je finančni kapital osnova za grajenje ekipe. Le finančno zdravo podjetje je lahko dolgoročno uspešno. To je v prvi vrsti odgovornost voditelja, ne pa izključno. Pri nas vsak posameznik razume dodano vrednost svojega dela in upošteva način zdravega in trajnostnega finančnega poslovanja,« je razložil Štalec.

Potrditev, da so na pravi poti

Vsi nagrajenci priznanje razumejo kot potrditev, da so njihova prizadevanja na področju upravljanja človeških virov prepoznavna in da so na pravi poti. »Najbolj ponosni smo na naše sodelavce in njihov odnos do izzivov 'to bomo zmogli',« je ob tem dejal predsednik uprave Gen-I Robert Golob. »Iskreno povedano, priznanje nam laska. A sodelujemo predvsem zato, da dobimo dobro analizo, na podlagi katere vidimo, kaj se dogaja v podjetju in kje je mogoče kaj izboljšati. Ko podjetje zraste, je vodstvu zelo težko biti informiran o tem, kaj se zares dogaja, in Zlata nit nam pri tem pomaga,« je brez dlake na jeziku povedal Andraž Tori iz Zemante. V Red Orbitu pa so ponosni na dejstvo, da so res postali učeča se ekipa. »Upam si trditi, da smo danes z znanjem najbogatejša ekipa v naši panogi v Sloveniji,« pa je ponosno poudaril Andraž Štalec, direktor Red Orbita, družbe za digitalni marketing.