Kmalu po izbruhu epidemije novega koronavirusa v Sloveniji in po Evropi se je v nekaterih državah zastavila dilema, kar zadeva demokratične procedure in vlogo parlamenta. Zato je bilo današnje srečanje štirih predsednikov (republike, državnega zbora, vlade in državnega sveta) toliko bolj pomembno. Kot je dejal predsednik republike Borut Pahor – pogovorili so se o tem, ali je treba kaj prilagoditi, da bi bile vse odločitve sprejete v skladu z ustavo in zakoni.

Predsednik države je poudaril, da je v tem trenutku zelo pomembno, da zdravstveno, socialno in kasnejšo gospodarsko krizo rešujemo po demokratični poti. »Tako kot bomo krizo preživeli, tako bomo živeli po njej. Če bodo ljudje verjeli, da je mogoče v krizi ukrepati ne le učinkovito, ampak tudi demokratično, bomo tako živeli tudi kasneje,« je dejal Pahor.

Poslancem omogočiti delo na daljavo

Predsednik države je zadovoljen zaradi »splošno dobre atmosfere v politiki« in prepričanja, da različna stališča ne smejo hromiti odločanja. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je poudaril, da bodo poskrbeli za ohranitev demokratičnih procesov v zakonodajni veji oblasti. V DZ so v minulih dneh posvetili veliko energije organizaciji dela poslancev, da bi lahko ti odločali, četudi bi kdo od njih zbolel. Zato s pomočjo sodobne tehnologije oblikujejo možnosti za delo na daljavo in spremljanje razprav prek videokonference. Za uresničitev tega bo sicer treba spremeniti poslovnik državnega zbora, s čimer se bo morala strinjati opozicija. Zorčič je omenil tudi možnost, da bi skrajšali roke za razglašanje zakonov, ki so izvzeti iz možnosti razpisa referenduma – to so interventni, finančni in podobni zakoni. Pravilo, da začne zakon veljati po osmih dneh od sprejema v državnem zboru (v sedmih dneh se lahko poda vloga za razpis referenduma), se ohranja in v to ne bodo posegali, so se strinjali štirje predsedniki.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate spodaj.

Protikrizne ukrepe potrditi do 1. aprila

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca se je izkazal za najbolj kooperativnega, saj je pojasnil, da so se v državnem svetu odločili, da se bodo začasno odrekli možnosti veta na svežnje interventne zakonodaje, ki jo bo v prihodnjih dneh predstavila vlada. Predsednik vlade Janez Janša se v dileme glede demokratičnosti političnega procesa ni spuščal, Slovenija je, tako kot večina evropskih držav, po njegovi oceni vstopila v zdravstveno krizo nepripravljena, zato vlada zdaj »bije bitko s časom«.

Vlada bo predvidoma danes poslala v državni zbor »mega« zakonodajni sveženj, težak okoli dve milijardi evrov, s katerim bi zajezili zdravstveno, gospodarsko in socialno krizo. Državni zbor bo obravnavo začel prihodnji teden, Janša pa je dejal, da bi bilo idealno, če bi bila zakonodaja sprejeta do 1. aprila. Če bi državni zbor zgrešil ta datum, to po zagotovilih Janše ne bo nobena katastrofa, saj je mogoče sprejeti tudi rešitve, ki bi delovale za nazaj (retrogradno). V tem primeru morajo biti zelo dobro utemeljene.