Zaradi izbruha koronavirusne pandemije se obetajo velike spremembe na sporedu teniških turnirjev za veliki slam. Zaradi pandemije so odpovedali oziroma preložili letošnjo sezono na peščenih igriščih. Organizatorji pariškega peščenega velikega slama so letošnji Roland Garros že preložili na september. Krovna teniška združenja, ATP, WTA in ITF, so pred časom sporočila, da se teniška sezona ne bo nadaljevala pred 7. junijem.

Tradicionalno je odprto prvenstvo Francije drugi teniški turnir za veliki slam sezone. Letos bi se glavni del peščenega grand slama moral v Parizu odviti od 24. maja do 7. junija. Pariški organizatorji so turnir zaradi pandemije covida-19 uradno že prestavili v čas med 20. septembrom in 4. oktobrom. Ta termin pa hodi navzkriž s preostalimi turnirji, ki so bili na koledarju v omenjenih dveh tednih sezone.

Med 20. septembrom in 4. oktobrom sicer potekajo turnirji ATP v Metzu, St. Peterburgu, Chengduju, Sofiji, Žuhaiju, obenem pa je takrat na sporedu še Laverjev pokal v Bostonu. V tem času so na sporedu tudi turnirji serije WTA v Guangžuju, Seulu, Tokiu, Wuhanu in Taškentu.

Zaradi travnate podlage manj manevrirnega prostora

Roland Garros septembra in oktobra pomeni, da se bo glavni del teniških dvobojev na pesku začel le sedem dni po moškem finalu, na katerem bodo razglasili zmagovalca odprtega prvenstva ZDA. US Open, s katerim se tradicionalno konča sezona turnirjev za veliki slam, je namreč na sporedu od 31. avgusta do 13. septembra.

Tretji turnir za veliki slam v sezoni je Wimbledon, ki je letos na sporedu od 29. junija do 12. julija. Organizatorji tega turnirja na travi, ki vsako leto predstavlja vrhunec sezone, so kot povsem nepredstavljivo označili možnost, da bi Wimbledon izpeljali pred praznimi tribunami.

Če ne bi bilo nobene druge možnosti, bi ga potem raje v celoti odpovedali. Nazadnje so turnir na "sveti travi" odpovedali med 2. svetovno vojno. In ta možnost je, glede na informacije, ki jih ima britanska radiotelevizija, tudi najbolj verjetna, torej da Wimbledona z letnico 2020 sploh ne bi bilo.

Preložitev Wimbledona je namreč povezana s številnimi težavami in tveganji, so sporočili predstavniki igrišč Wimbledon Park Golf Club and Raynes Park. Največje tveganje je povezano prav s podlago, travo, zato je zelo malo verjetno, da bi sledili zgledu Roland Garrosa in Wimbledon prestavili na jesen.