Dnevno se spreminjajo novice tudi v teniškem svetu, a žal še naprej o odpovedih tekmovanj. Prejšnji teden so pariški organizatorji prestavili Roland Garros, drugi letošnji turnir največje četverice. Ta teden pa bo znana usoda Wimbledona, ki naj bi bil na sporedu med 29. junijem in 12. julijem. Scenarija sta le dva. Ali preložitev ali odpoved, sporočajo iz Londona. »Menim, da bodo odločitev sprejeli prezgodaj. Vendarle so do turnirja še trije meseci, v katerih se lahko marsikaj spremeni. Ne predstavljam si, da bi Wimbledon potekal kasneje, ko bodo londonski dnevi precej krajši,« je za BBC dejal Škot Jamie Murray, dvakratni wimbledonski prvak med mešanimi dvojicami.

Prvotni teniški scenarij, da so odpovedani vsi turnirji do 20. aprila, se je kmalu premaknil na 7. junij. Sprememba termina je najbolj prizadela specialiste za pesek, saj so odpovedani vsi največji spomladanski peščeni turnirji. Prepoved vseh teniških turnirjev velja do dneva, ko naj bi bil v Parizu finale Rolanda Garrosa. Mednarodna teniška organizacija je potrdila nov termin, in sicer od 20. septembra do 4. oktobra. Po novem urniku bo največji peščeni turnir na sporedu le teden dni po OP ZDA v New Yorku. Odzivi nekaterih teniških igralcev in igralk so bili burni. Drugi, med njimi tudi obetavna teniška najstnica Coco Gauff, so odločitev podprli. »Raje igram na dveh največjih turnirjih na svetu zapored, kot da eden odpade,« odgovarja Coco Gauff.

Najboljši zbirajo sredstva

Najbolj kritični ob določitvi novega termina Rolanda Garrosa so bili organizatorji Laverjevega pokala, ki ga pripravlja podjetje Rogerja Federerja. Igralci naj bi se zbrali v Bostonu med 25. in 27. septembrom. Ob številnih teniških turnirskih spremembah trenutno še ni razloga za odpoved največjega turnirja v Sloveniji. Moški turnir serije challenger v Portorožu za zdaj ostaja v koledarju v drugi polovici avgusta.

Najboljši teniški igralci na svetu so v teh dneh finančno krepko pomagali svojim državam. Roger Federer in žena Mirka sta najbolj prizadetim družinam v Švici podarila milijon švicarskih frankov. »Pričakujem, da se bodo v akciji zbiranja denarja najbolj ranljivim skupinam prebivalstva pridružili tudi drugi, ki imajo to možnost,« sporoča Roger Federer. Novak Đoković je na začetku tedna pozival vse ljudi sveta, naj v težkih časih ostanejo doma, konec tedna pa se je z ženo Jeleno odločil za izjemno poteza, ki dokazuje, kako izjemen športnik in človek je. Številka 1 svetovnega tenisa je pred svoje fundacije srbskemu zdravstvu nakazal milijon evrov za nakup respiratorjev in nujne medicinske opreme. »Položaj je vsak dan bolj resen, zdravstveni delavci pa so izjemno požrtvovalni in se jim zahvaljujem z vsega srca,« je iz Marbelle, kjer je z družino v izolaciji, sporočil Novak Đoković

Rafael Nadal se zahvaljuje vsem zdravstvenim delavcem, skupaj s košarkarskim rojakom Paujem Gasolom pa sta se pridružila akciji Rdečega križa pri zbiranju denarnih sredstev za boj proti pandemiji novega koronavirusa. Njun cilj je zbrati enajst milijonov evrov. Serena Williams je javnosti priznala, da se v izolaciji spopada z napadi tesnobe. Američanka je dodala, da je nenehno napeta, da znori vsakič, ko kdo zakašlja, in ji celo ni do druženja s hčerko Olympio.

Teniška zveza aktivna

Teniška zveza Slovenije je v zadnjih tednih zelo aktivna na spletnih omrežjih. Pripravili so projekt Ostani doma in bodi teniško aktiven, ki ga vodi trener Kaje Juvan Robi Cokan. Prek videopovezave je z mladim slovenskim teniškim strokovnjakom potekalo že pet sklopov treningov, in sicer: kako začeti, osnova teniškega gibanja, trening za naše najmlajše, tehnika udarcev forehand in backhand za napredne teniške igralce ter tehnika servisa. Ob torkih in petkih opoldne je mogoče na facebook profilu Tenisa Slovenije pod vodstvom športnega komentatorja Anžeta Bašlja spremljati spletne pogovore. V torek je bila gostja Tamara Zidanšek, v petek pa Aljaž Bedene.

Konjičanka, 71. igralka na svetovni lestvici, pravi, da ji doma najbolj ustreza domača kuhinja. Nastop na olimpijskih igrah bo ostala njena velika želja. »Upam, da se bo teniška sezona zares začela v začetku junija. Najprej pa si želim, da bi ukrepi okrog zaprtja športnih objektov trajali čim krajši čas. Športniki namreč potrebujemo trening za nadaljevanje sezone,« odgovarja Tamara Zidanšek, ki je nazadnje igrala na turnirju pred štiri tedni v Mehiki.

Pandemija novega koronavirusa je v tej sezoni porezala krila Aljažu Bedenetu, ki je dobro vstopil v sezono ter v Rotterdamu vzel tudi skalp Grku Stefanosu Cicipasu. Enainšestdeseti igralec na svetu je včeraj priznal, da je dogajanje težje, kot si ga je predstavljal, a ga mora kot vsi drugi sprejeti, čeprav se v trgovini počuti kot v vojni. Ljubljančan je povedal, da je sredi minulega leta začel sodelovati s športnim psihologom Alešem Vičičem, zato je bolje psihološko pripravljen.