Kurti je ta korak napovedoval že prej, v četrtek pa se je po telefonu pogovarjal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Evropske unije Josepom Borellom, ki je ponovil stališče Unije, da je odprava 100-odstotnih carin na blago iz Srbije pogoj za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov pod okriljem EU.

Demokratska zveza Kosova (LDK), koalicijska partnerica Kurtijeve stranke Samoopredelitev (Vetevendosje), je sicer prav včeraj sporočila, da je zbrala dovolj podpisov za sklic izrednega zasedanja parlamenta, na katerem bi glasovali o nezaupnici Kurtijevi vladi. Vodja LDK Isa Mustafa je za pogoj, da zahteve za sklic seje ne bi vložili, zahteval od Kurtija, da takoj odpravi carine na blago iz Srbije in BiH ter razveljavi odločitev o odstavitvi vidnega člana LDK Agima Veliuja s položaja notranjega ministra. Veliuja je Kurti odstavil v sredo zaradi nesoglasij glede ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa na Kosovu.

Kosovo je 100-odstotne carine na blago iz Srbije uvedlo konec leta 2018 zaradi prizadevanj Beograda proti priznanju Kosova v svetu. agencije