Novosti in ukrepi:

• Novinarske konference vlade bodo potekale brez medijev

• Ivan Eržen novi direktor NIJZ

• Pivčeva: osnovnih živil dovolj za nekaj mesecev

• Okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 341 osebah v Sloveniji, opravljenih 10.980 testiranj

• Državni svet ne bo izkoristil možnosti veta na sveženj interventnih zakonov

• V Slovenijo prispelo novih 300.000 zaščitnih mask

• Hojs: Morda bo treba odlok o omejevanju gibanja razširiti na gibanje znotraj posamezne občine

• Vlada skrajšala minimalni delovni čas živilskih trgovin na 18. uro

• Hojs prihodnji teden tudi s predlogom za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi pred poslanske skupine

• Naslednje tri mesece za gospodinjstva in malo gospodarstvo cena električne energije nižja za 20 odstotkov

•Vlada je z odlokom prepovedala pridobivanje vozniškega izpita

• Vlada je na današnji seji s položaja v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje razrešila Mira Petka ter z 21. marcem za v. d. direktorja imenovala Uroša Urbanijo.

• Poslanec SDS Franc Breznik imenovan za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v današnji izjavi za javnost izpostavil, da je mnogo ljudi odlok vzelo resno. »Pred pošto, pred lekarno in pred trgovinami sem videl ljudi, ki stojijo v primerni razdalji, ne rinejo drug v drugega in se zavedajo resnosti položaja, v katerem smo se znašli,« je začel.

Kljub temu se po njegovih besedah pojavljajo dileme v razumevanju odloka, ki je začel veljati opolnoči. »Ali lahko hodimo v trgovino in v lekarno v skupinah po pet oz. ali s tisto izjemo o družinskih članih to številko celo presežemo? Ne, odlok velja za posameznika,« je bil jasen minister.

Hojs še predvideva, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, poslanskim skupinam predstavil prihodnji teden. Pred tem bo opravljeno še medresorsko usklajevanje.

»Ne gre za to, kar sem včeraj slišal od nekaterih poslancev, da želimo poslati vojsko na ulice, da vojska s tanki pride na slovenske ceste,« je dejal in poudaril, da gre izključno in samo za varovanje varovanje naše južne meje s Hrvaško, zunanje schengenske meje, ki smo jo dolžni zaščititi.

»V tem trenutku bo morda treba narediti tudi zavarovanja kakšnih bolnišnic, drugih pomembnih objektov, treba bo skrbeti za red, varnost in premoženje vas občanov. Zato verjamem, da bom s svojim predlogom kljub nekaterim pomislekom opozicije v naslednjem tednu uspel,« je še dejal Hojs.

Izjave za medije brez medijev

Televizija Slovenija bo drugim medijskim hišam brezplačno dala na voljo ves avdiovizualni material z izjav, so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje. Posnetki bodo objavljeni tudi na vladnem spletnem mestu, ki je namenjen obveščanju o koronavirusu.

»Tako kot doslej bomo na izjavah zagotavljali kompetentne sogovornike, o čemer vas bomo redno in pravočasno obveščali,« zagotavlja vlada.

Prisotnost predstavnikov medijev na izjavah ne bo več mogoča, zato medije prosijo, da vprašanja ob vsaki napovedi izjave pošljejo na e-naslov info.ukom@gov.si. »Potrudili se bomo, da bo nanje odgovorjeno,« piše v sporočilu.

Društvo novinarjev Slovenije ostro protestira proti napovedani spremembi načina komuniciranja vlade z mediji, ki njihovim predstavnikom ne bo več omogočala prisotnosti na izjavah. »Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar. Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev,« so opozorili.

Delovni čas trgovin skrajšan

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki predvideva državno pomoč pri izplačilu nadomestil za čakanje na delo in odlog plačila socialnih prispevkov za samozaposlene, je le prvi korak, sledili bodo novi, je danes povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Hkrati je delodajalce pozval, naj se ne prenaglijo pri odpuščanjih.

Državni svet brez glasu proti

Državni svet ne bo izkoristil možnosti veta na sveženj interventnih zakonov. O tem je danes glasoval na korespondenčni seji, vnaprejšnjo odpoved vetu pa je soglasno podprlo vseh 35 svetnikov, ki so glasovali, le pri zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju je bil en svetnik vzdržan. S tem bo omogočena hitrejša uveljavitev zakonov.

Ivan Eržen novi direktor NIJZ

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je na dopisni seji razrešil direktorico Nino Pirnat, ki je podala odstopno izjavo. Za vršilca dolžnosti direktorja je imenoval Ivana Eržena, ki je v preteklosti že vodil inštitut.

Okužbo z novim koronavirusom so danes potrdili pri 341 osebah v Sloveniji, opravljenih pa je bilo 10.980 testiranj, piše na spletni strani NIJZ.

Pivčeva zagotovila, da je osnovnih živil v Sloveniji dovolj

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec zagotavlja, da je v Sloveniji osnovnih živil dovolj za nekaj mesecev. Razmere dnevno spremljajo. Če bi se pojavile težave pri kakšni od dobaviteljskih poti, pa so že pripravili rezervne scenarije in tečejo vsi postopki, da bi lahko začeli z dobavo teh izdelkov iz drugih držav.

Pivčeva je dejala, da bi se to lahko najprej zgodilo pri svežem sadju, kot so recimo agrumi in tropsko sadje, pa tudi nekatera zelenjava. Velika dobaviteljica teh izdelkov v Slovenijo je namreč Italija in če bi prišlo do motenji pri pretoku blaga iz te države, bi prišlo do izpada. Kot rezerven scenarij za dobavo sadja in zelenjave je omenila Madžarsko.

Na mariborski občini danes poročajo o prvem primeru okužbe z novim koronavirusom. Kot so sporočili, je izvide testiranja danes prejel podžupan Samo Peter Medved in takoj sporočil, da so ti pozitivni. Medved je sicer že od 7. marca odsoten in s sodelavci v kabinetu oziroma na občini ni imel stikov.

Prve zaščitne maske namenjene izključno zdravstvu

Civilna zaščita je v četrtek takoj po prejemu začela deliti zaščitno opremo iz paketa, v katerem je prispelo 413.000 navadnih kirurških mask. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, bodo te za zdaj namenjene izključno zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, morda jih bo nekaj lahko šlo tudi v lekarne.

Civilna zaščite je danes v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja. »S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje,« je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin.

Iz Splošne bolnišnice Izola (SBI) so danes sporočili, da je bila njihova sodelavka pozitivna na novi koronavirus. Pri tem se je sama izolirala in že sedem dni ni bila na delovnem mestu, v bolnišnici pa so sprejeli vse potrebne ukrepe. Možni bolnišnični kontakti so bili testirani in vsi izvidi so negativni, tako da izolacija osebja ni bila potrebna.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je eden od sodelavcev okužen z novim koronavirusom. Ob tem so takoj sprožili varovalne ukrepe za zaščito bolnikov in zaposlenih, sodelavca so izključili iz delovnega procesa, brisi vseh, ki so bili z njim v stiku, so negativni.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom do danes razširila že na štiri zaposlene in sedem stanovalcev, je danes za STA povedala direktorica doma Gordana Drimel. Do četrtka so bili okuženi trije zaposleni in šest stanovalcev. Drimelova je še povedala, da je bil v četrtek bris vzet pri treh zaposlenih in dveh stanovalcih, vsi izvidi so negativni.