Srbija je v petek ukinila medkrajevni in čezmejni potniški promet. Še v petek je iz Beograda v Ljubljano odpeljal avtobus s 16 Slovenci. V zadnjih petih dneh pa se je domov vrnilo okoli 76.000 začasnih srbskih delavcev v tujini. Veliko preveč za srbske oblasti. Med njimi so namreč okuženi, ki obremenjujejo že tako šibak srbski zdravstveni sistem, potem ko so prispevke plačevali v tujini. Sicer je v petek število potrjenih okuženih v Srbiji naraslo za 15, na 118. V noči s četrtka na petek pa je policija pridržala 154 ljudi, ki se niso držali policijske ure od 8. ure zvečer do 5. ure zjutraj.

Kaj je domoljubje?

V bližini Šida na meji s Hrvaško so srbske oblasti te dni odprle taborišče za državljane Srbije, ki se vračajo iz tujine in nimajo bivališča v Srbiji. Vsega skupaj je v tej karanteni pod šotori 500 ležišč. Karantene za Srbe, ki so se vrnili iz tujine in ne upoštevajo navodil vlade glede izolacije, pa so v Vršcu, Požarevcu in Pirotu. V hujših primerih jim, kot je dejala premierka Ana Brnabić, grozi tudi do osem let zapora.

Glede vseh tistih, ki so se v zadnjih dneh vrnili v trumah, je v sredo na novinarski konferenci dejala: »Prosili smo jih, naj ostanejo v državah, kjer živijo, in naj se ne vračajo, saj jih je težko nadzirati, v izolaciji pa morajo biti od 14 do 28 dni.« Brnabićeve poziva k domoljubju, ki je po njenih besedah za Srbe v diaspori danes to, da ostanejo v tujini. Ogorčena je tudi, ker nogometaši, ki se vračajo iz tujine, kjer zaslužijo milijone, nočejo v izolacijo. Zahvalila pa se je državljanom, ki prijavljajo kršitelje samoizolacije, kar ni – kot je poudarila – ovajanje, saj je izjemno pomembno, da se zmanjša pritisk na srbski zdravstveni sistem, ki je veliko šibkejši od zdravstvenih sistemov držav, iz katerih prihajajo srbski delavci na začasnem delu v tujini in za katere so plačevali prispevke.

»Z Zahoda samo virusi!«

V petek so v Bosni in Hercegovini (BiH) imeli še pet novih primerov okužbe s koronavirusom. Tako jih je skupno 69. Vseh pet novih primerov je na območju Konjica ob Neretvi, kjer je bil prejšnji teden med povabljenci na proslavi tovarne streliva Igman tudi direktor tovarne vojaške opreme iz Srbije, za katerega se je potem izkazalo, da je okužen. Še naprej je največ – 34 potrjenih okuženih v Banjaluki, kjer je pod nadzorom kar 1900 oseb. Evropska unija pa bo po besedah Johanna Sattlerja, avstrijskega diplomata in predstavnika EU v BiH, pomagala tej decentralizirani državi v soočenju s pandemijo. S tem je Sattler hotel zavrniti srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki je nedavno izjavil, da je BiH prepuščena sama sebi, EU pa obtožil, da je prepovedala izvoz medicinske opreme in zdravil v BiH, ter dodal: »Z Zahoda prihajajo samo virusi.« Vsekakor bo v BiH, ki nima močne osrednje oblasti, težko izvesti učinkovite koordinirane ukrepe. Sicer je v Sarajevu policija obiskala 511 prebivalcev, ki jim je bila naložena samoizolacija, policija pa jih na domačem naslovu ni našla 39.

Makedonski Albanci na udaru

V Črni gori je bilo v petek 13 potrjenih okužb, pod nadzorom, včasih tudi pod nadzorom vojske, pa je po navedbah direktorja Inštituta za javno zdravje 4369 oseb.

Severna Makedonija, ki ima že 71 okuženih, je zelo izpostavljena, ker 70.000 njenih državljanov dela v severni Italiji. Mnogi so se zadnje tedne v paniki vrnili domov, med njimi prevladujejo Albanci, tako da je daleč največ okužb v albanskem, to je zahodnem delu Makedonije. Situacija v drugih delih nekdanje Jugoslavije je kritična tudi zato, ker zaradi prihajajoče gospodarske krize delavci, ki največkrat nimajo socialne varnosti, ostajajo brez dela.