Pandemija bo znatno povečala svetovno brezposelnost, obenem pa bo drastično oklestila prihodke zaposlenih, so opozorili v organizaciji.

Ilo: To ni več le zdravstvena kriza

V najnovejši študiji Ilo izpostavlja predvsem dolgoročne posledice pandemije. »To ni več le zdravstvena kriza, pač pa tudi velika gospodarska in delavska kriza, ki bo imela izjemno velik vpliv na ljudi,« prvega moža organizacije Guya Ryderja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju organizacije se mora svet pripraviti na velik porast brezposelnosti. V najboljšem primeru bi po njihovih izračunih brez dela ostalo 5,3 milijona ljudi, na vrhuncu krize pa bi lahko brez dela ostalo 24,7 milijona delavcev. Ob tem je bilo lani kot brezposelnih registriranih 188 milijonov ljudi, so dodali na Ilu.

V študiji Ilo še izpostavlja, da bi lahko delavci po svetu letos ostali brez 860 milijard do 3400 milijard dolarjev prihodkov, kar bo privedlo v padec potrošnje. Število zaposlenih, ki živijo v revščini kljub zaposlitvi, se bo prav tako povečala, in sicer za med 8,8 in 35 milijonov ljudi.

Strmoglavil tudi britanski funt

Britanski funt je danes v primerjavi z dolarjem zabeležil najnižjo vrednost od leta 1985. Vlagatelji namreč v strahu pred ogromnimi posledicami koronavirusa premoženje prenašajo v varnejše zavetje dolarja. Po podatkih Bloomberga je funt na valutnih trgih danes izgubil skoraj dva odstotka in zdrsnil do razmerja en funt za 1,1828 dolarja. Nato se je njegova vrednost popravila in se giblje pri 1,1861 dolarja. Po ocenah analitika iz družbe Markets.com Neila Wilsona je funt dosegel enega najbolj strmih padcev doslej. Ob tem je padel na najnižjo vrednost od leta 1985.

BMW zapira tovarne

Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je sporočil, da za mesec dni zapira vse svoje evropske tovarne in tudi tovarno v Afriki. S tem BMW sledi tekmecem, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa odločili za enak ukrep. V družbi so za letos tudi napovedali občuten padec dobička.

»Z današnjim dnem zapiramo vse naše evropske tovarne in tovarno Rosslyn v Južnoafriški republiki,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil izvršni direktor podjetja Oliver Zipse. Dodal je, da naj bi prekinitev proizvodnje trajala vsaj do 19. aprila.

Lastnik Zare zaradi koronavirusa ob 287 milijonov evrov

Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima v lasti verigo trgovin Zara, je v poslovnem letu, ki se je končalo z januarjem, zabeležil 3,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot leto prej. A v podjetju izpostavljajo, da bi bila rast 12-odstotna, če ne bi bilo koronavirusa. Ta jim je od dobička odščipnil 287 milijonov evrov.